Història de España

Páginas: 6 (1393 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2013
3. LA ZONA INSURRECTA: LA CREACIÓ D'UN ESTAT TOTALITARI

Caudillo ve de l'Edad Mitjana, era com un general, heroi que va reconquerir els territoris cristians durant la reconquista. Aquella època Franco tenia que expulsar els rojos d'Espanya.

1939 Franco era cap del partit únic, FET-JONS, cap de l'Estat i cap del Govern.

Generalisimo: l'any 1936 els capitans insurrectes li donen elcomandament de l'exèrcit.
Caudillo: Franco és l'escullit de Déu per alliberar Espanya del rojos, heroi exaltat.
Cruzada: com que no pot dir que els colpistes han començat la guerra civil, ha de justificar els seus actes, i per tant, diu que ell es l'el·legit com el salvador.

Quan comença la guerra el bàndol insurecte crea la Junta de Defensa, que controlava la zona on va triunfar el cop d'Estat.La Junta de Defensa nombra a Franco com a Generalisimo i ell crea la Junta tècnica al 1936.
L'any 1937 crea la FET-JONS, falange espanyola tradicionalista y de las JONS, el crea per tenir el poder polític, i aboleix els sindicats i crea un partit únic, FET-JONS, el recull ideològic de la dictadura va ser redactat al Fuero del trabajo,amb aquesta carta magne i el partit únic comença a aconseguirel poder polític.
Els primers anys, la falange té la base del poder.
L'any 1938 Franco convocarà el primer govern a Burgos, com a cap d'Estat i cap del Govern.
Franco a mesura que va agafan poder fa una repressió ferotge contra els seus adverssaris.

Catalans de Burgos
A Catalunya fins i tot les dretes apoyen a la República. Al començar la guerra molts burgessos van emigrar cap a el bandolnacional, Lluís Companys va ajudar a totes aquestes persones a emigrar cap el bandol nacional.


4. LES OPERACIONS MILITARS

La lluita per Madrid ( juliol 1936- març 1937)

Quan esclata el cop d'Estat hi han els primers moviments. Com que fracasa volen porta l'exèrcit africà cap a la península, gràcies a Hitler.
El primer objectiu va ser Madrid. Franco puja per Extremadura i pasar perToledo per lliberar l'alcazar on hi havien un grup insurrectes. Un cop conquerit Toledo l'exèrcit nacional es dirigueix cap a Madrid, però es troben amb les Brigades Internacionals i les milícies catalanes dirigides per Buenaventura Durruti. Finalment Madrid va ressistir a l'ofenssiva insurrecte. Desprès Franco intentar aillar Madrid tant pel nord com pel sud. Batalla del Jarama i la Batalla deGuadalajara, ambdues amb victòries republicanes.

L'ocupació del nord ( abril-octubre 1937)

Els republican per distreure a Franco, atacarà 2 fronts, a Belchite, front d'Aragó, i Brunete, aprop de Madrid, però no va servir per res perquè el País Basc va caure. És important, perquè es posa el concepte de guerra total, la població va partir l'objectiu militar, Franco va bombardeja a població civil,Gernika.

La campanya d'Aragó ( 1937- 1938)

Intentara dividir la zona republicana. Però la República recupera Terol però li dura 2 messos. 1938 Franco divideix la zona republicana.
Apartir del Juliol del 1938 queda poc per acabar la guerra. Aquí Negrín vol esperar a que esclatria la segona guerra mundial per obtenir ajuda antifeixista.
Fan una gran contraofensiva perque vegin que elbàndol republicá no está mort. La batalla de l'Ebre, amb molt armament, tot l'exércit republicá agrupat, però Franco va fer el mateix. Hi havia una clara diferencia entre l'exèrcit de Franco i el republicá, Franco tenia més armament, avions i armes tant de Itàlia com de Alemanya. Desprès de la derrota, Negrín malgrat la derrota segueix aguantant. A Madrid hi ha un conflicte entre els partidarisd'aguantar o altres en firmar la pau.
Molta gent desprès de la derrota de l'Ebre comença un llarg exíli cap a França.
1 d'Abril 1939 es firma la derrota de la República.
Oficialment s'exilian 500000 de persones.
Franca vol entrar ala segona guerra mundial per reconstruir el gran imperi espanyol. Però Hitler li diu que no. Però Franco té que agrair l'ajuda de Hitler. I creen la división Azul que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De España
  • Historia de españa
  • historia de españa
  • historia de españa
  • Historia de españa
  • Historia De España
  • Historia De España
  • Historia De España

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS