Historia de l'art clàssic: roma

Páginas: 10 (2340 palabras) Publicado: 16 de enero de 2011
CONTEXT HISTÒRIC:
Situada al bell mig de la Mediterrània és el centre de la cultura occidental antiga. L’expansió territorial romana va comprendre tot el Mediterrani. Les zones costaneres van ser les més romanitzades. La influència de Roma es va difondre sobretot per la zona occidental (que era la més pobra). La part oriental encara hi predominava l’herència grega.
Roma es divideix en 3períodes: -Monarquia (s.VIII-VI aC) –República (s.VI-27 aC) i –Imperi (27 aC – 476 dC) (Alt Imperi 27 aC – 284 dC i Baix Imperi 284 – 476).
Una de les característiques de la cultura romana va ser l’eclecticisme (l’absorció d’elements d’origen divers –etruscos, púnics, grecs, egipcis, etc.- a partir de les quals va dur a terme una síntesi pròpia). Les influències culturals i religioses més orientals vanarribar arran de l’expansió cap als antics imperis de la zona del Creixent Fèrtil (Mesopotàmia, Àsia Menor i l’actual Palestina).
L’art etrusc i l’art grec van ser les influències principals que va tenir l’art romà, sobretot fins al començament de l’imperi.
Els etruscos tenien influències orientals, cosa que els va induir a retre culte als morts i a crear un art funerari propi i amb moltapersonalitat. Les tombes etrusques anaven acompanyades d’urnes funeràries on es representaven els difunts mitjançant el retrat real. També coneixien l’arc de mig punt i la volta, que van aplicat a l’arquitectura. Els dos elements més importants de l’art etrusc que van influir Roma són el retrat i l’arc.
Els romans, al entrar en contacte amb la Magna Grècia i Sicília, van poder admirar els elementsde l’hel·lenisme que els van captivar.
L’eclecticisme cultural dels romans ha fet que hi hagi dubtes sobre la identitat i l’origen de les obres.
Els romans en l’àmbit de la construcció es van convertir en uns grans tècnics, ja que van saber aprofitar al màxim les possibilitats de l’arc i la volta (són autors de les obres d’infraestructura més impressionants que mai s’havien fet). La culturaromana era una cultura bàsicament urbana.
Parlem d’anonimat artístic perquè es fa difícil relacionar les obres romanes amb artistes concrets ja que els arquitectes i els enginyers treballaven integrats en equips que treballaven en tallers.
L’Imperi romà exigia als artistes que se sotmetessin a la glorificació del poder (art propagandístic) bàsic per a la cohesió d’un imperi tan extens i divers.Això va fer que s’elaboressin obres d’una gran magnitud.
El desmembrament de Roma es va produir definitivament el 476 (caiguda de Roma a mans dels pobles germànics) després de la separació entre l’Imperi romà d’Orient i l’Imperi romà d’Occident. Hi va haver una continuïtat del món romà amb l’Imperi bizantí (prolongació de l’Imperi romà d’Orient).
L’organització urbana, social i religiosa exigianous plantejaments arquitectònics i constructius que els grecs desconeixien.
La civilització romana tenia una gran atenció per les cases i això fa que la decoració de les parets amb pintures tinguessin una gran importància (les pintures gregues es feien en llos públics i sovint a l’exterior, però les pintures romanes guarnien principalment els recintes domèstics). L’estatuària romana va seguirels models grecs durant gairebé tota la seva existència (les estàtues gregues fàcils de transportar).
Els romans valoraven més l’espai interior i els agradava sentir-s’hi immersos. El sentit pràctic dels romans, va fer d’aquests espais tancats una cosa adaptada a l’home. La seva arquitectura tenia com a aspecte més important la creació de l’espai interior.
A les ciutats noves els romans hi vanaplicar el sistema de quadrícula que ja havia imposat Hipòdam a Grècia el segle V aC.
ARQUITECTURA:
L’arquitectura romana marca un abans i un després des del punt de vista estructural. De Grècia només van prendre la part més superficial, la decorativa.
Introduïren dos ordres arquitectònics nous, el toscà (dòric amb base) i el compost (amb un capitell corinti amb volutes jòniques), que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Roma Classica
  • Historia De L'Art, Roma
  • Roma història de l'art
  • Historia de l'art Resum Periode arcaic, clàssic i hel·lenístic (+característiques de cadascun)
  • Historia de l'art
  • Historia de l'art
  • historia de l'art
  • Història de l'art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS