Historia

Páginas: 17 (4005 palabras) Publicado: 26 de octubre de 2011
Mapa pàgina 273.
El mapa ens mostra la divisió d’Espanya després de la insurrecció succeïda el juliol de l’any 1936. Aquesta insurrecció va començar a Melilla quan el coronel Yague es va aixecar en armes contra la república, i de seguida es va estendre per el protectorat marroquí. Des dallí el general Franco es va dirigir a la península i en va aconseguir el poder.
Aquesta insurrecció tal commostra el mapa no es va estendre a tota Espanya sinó, només a Galicia, Andalusia i Espanya interior (Color blau). En aquestes regions hi havia grans propietaris o bé petits propietaris molt conservadors. En canvi a les regions del País Basc, Catalunya, Madrid, Valencia, Astúries (Color Vermell), la insurrecció va fracassar, perquè hi havia molta classe obrera i gent d’esquerres.

Mapa pàgina284.
El mapa ens mostra la situació dels Fronts de la zona insurrecte i de la zona republicana el novembre de 1936, a l’inici de la guerra civil espanyola. La zona de color blau correspon a la zona insurrecta que agafa la regió oest i nord excepte una petita part. La zona de color vermell correspon a la zona republicana que agafa la part est d’Espanya i la petita part del nord.
Franco després detravessar l’estret de Gibraltar, tal com indiquen les fletxes blaves, es va dirigir cap a Toledo, amb l’objectiu d’arribar a Madrid. Els insurrectes veient perillar Madrid, traslladen la capital a Valencia, però Madrid resisteix. Les fletxes vermelles ens mostren les accions dels republicans per conquerir Osca, Saragossa i Mallorca, però no ho aconsegueixen. El més important d’aquesta primera etapade la guerra civil és que Madrid no va poder ser conquerida per Franco.

Mapa pàgina 285.
El mapa ens mostra la situació del Front insurrecte i republicà el desembre de 1937. La zona blava és la ocupada per els insurrectes, i la vermella per els republicans. Aquesta segona etapa es caracteritza per l’ocupació del nord per part de Franco.
Com que Franco no va poder conquerir Madrid, va decidirconquerir la zona nord (Astúries, Cantàbria, i Biscaia). Sota el comandament del general Mola i amb la ajuda de l’aviació nazi, es va produir el bombardeig a Gernika i els insurrectes varen aconseguir la zona nord, tot i els esforços dels republicans per arribar a Brunete i Belchite.
En aquesta etapa Franco aconsegueix apoderar-se d’una zona amb molta importància econòmica, ja que al nord hihavia molts recursos miners i siderúrgics.

Mapa pàgina 286.
El mapa ens mostra la situació del Front insurrecte i republicà al Juliol de 1938. Podem observar que pràcticament gran part d’Espanya és de color blau (zona Insurrecte) i només queda com a zona republicana, Catalunya i la regió de Terol, Madrid, Toledo i Ciudad Real. El Juliol de 1938 es va produir la batalla de l’Ebre, iniciada perels republicans per tal de reconquerir territori. Però Franco va aconseguir entrar a Catalunya.

Mapa pàgina 287.
El mapa ens mostra la situació dels dos Fronts a finals de la guerra civil espanyola. En aquesta etapa, els insurrectes aconsegueixen conquerir Catalunya. Aquest fet va suposar per Catalunya l’èxode de milers de republicans cap a França i entre ells el president Lluís Companys.Tal com mostra el mapa, fins el Març de 1939 els republicans encara controlaven la zona centre, però a començament de Març a Madrid hi va haver una insurrecció i Franco conquereix la ciutat. A partir d’aquí la resta de la zona centre passa a mans insurrectes, i s’acaba la guerra civil espanyola.

Activitats pàgina 283.
1. Llegeix i observa els documents. Sintetitza’n el contingut i digues eltema que tracten.
Doc.1: És un cartell de la CNT-FAI de l’any 1936, on mostra un dibuix d’un tractor, una fàbrica i a peu de dibuix hi ha un eslògan que hi diu “Tot per el front”. Aquest cartell ens simbolitza que tota l’economia de Catalunya havia d’estar al servei de la guerra.

Doc.2: És un cartell amb les imatges del president Companys fent un miting a la monumental de Madrid el Març de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS