historia

Páginas: 2 (325 palabras) Publicado: 3 de mayo de 2014
Del 1917 al 1923 es produí la màxima mobilització obrera:
- PISTOLERISME  Catalunya.
- TRIENNI BOLXEVIC (comunista)  Andalusia i Extremadura.
Aquest període està caracteritzat també, per lacrisi econòmica i pel triomf de la revolució obrera a Rússia l’any 1917.
Durant aquests anys, no només hi haurà mobilitzacions, sinó que s’actuarà amb molta violència (Amos maten a obrers i viceversa).Els obrers mataven directament als patrons però, en canvi, els patrons llogaven pistolers per realitzar aquests assassinats.
1919  Els carlins funden el  SINDICAT LLIURE  Els militants d’aquestsindicat aprendran tàctica militar. (sembla ser que molts pistolers provenien del sindicat lliure).
El govern, per sufocar la tensió, empresonava a obrers, encara que aquests no haguessin comès capdelicte  PRESOS POLÍTICS.
Normalment els presos polítics es traslladaven de presó cada cert temps per evitar nuclis de resistència a les presons.
Barcelona estava plena de presons, plenes de presospolítics.
1921  per solucionar l’excés de presos polítics crearà una llei  LLEI DE FUGUES  que permetia que un funcionari de presó pogués matar a un presoner si aquest intentava escapar-se. A lapràctica, en el moment del trasllat de presos polítics s’afavoria la fuga del pres perquè així fos legal disparar a matar. Els obrers ja sabien aquesta tècnica però n’hi havia molts que no podienresistir escapar-se.
Aquest moment (de límit) mostra la culminació de la crisi de la restauració  TERRORISME D’ESTAT  llei que permet matar ciutadans.
Mentre que a Catalunya esdevé el pistolerisme,a Andalusia i Extremadura s’enfrontaran obrers i jornalers contra terratinents.
En aquest cas, els jornalers ocupaven les finques; milers de jornalers s’instal•laven al mig d’una finca  LA TERRAÉS PER QUI LA TREBALLA.
Els grans propietaris, davant de la ocupació, reivindicaran al govern. Després de diversos processo, la guàrdia civil va sufocar i van empresonar  presos polítics.  en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS