historia

Páginas: 23 (5567 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2015
EL NOUCENTISME


Concepte i límits

Relació de l'intel·lectual noucentista amb la societat.

Característiques i pensament noucentista. Autors més importants.

Etapes

La poesia. Josep Carner

Concepte i límits

El noucentisme és un corrent estètic i filosòfic que es va produir a Catalunya després del modernisme i que està en sintonia amb les noves tendències classicistes deprincipis del segle XX a Europa. El noucentisme expressa els ideals de la burgesia catalana per tal de reformar la societat i la cultura tot modernitzant-les i equiparant-les al nivell europeu.

Límits cronològics: el noucentisme abraça un període que té com els límits el 1906 com a inici i el 1923 com a liquidació del moviment.

1906 -> Publicació d' Els fruits saborosos de Josep Carner. Obra ambidees plenament noucentistes.

-> També es publica el Glossari D'Eugeni d'Ors. El diari La veu de Catalunya era el més important d l'època i es publica el Glossari. Eugeni d'Ors era el teòric més important del noucentisme. Cada dia, al diari és publicava una Glossa, un article breu en que Eugeni d'Ors proposava les noves idees estètiques i filosòfiques.

1923 -> Dictadura de Primo Rivera. Aixòva afectar a la cultura del moment.

Relació de l'intel·lectual noucentista amb la societat

Tant els intel·lectuals modernistes com els noucentistes volien modernitzar la societat, la cultura, l'art... Però la postura que adopten respecte a la societat és diferent. El modernista planteja el trencam total entre l'artista i la societat. L'artista esdevé moltes vegades un marginat. Per tant, lesseves idees no pot implantar-se profundament amb la societat catalana. Els noucentistes, en canvi, plantegen un canvi d'estratègia. Proposem una aliança entre els artistes i la burgesia catalana per presentar plegats la societat. Els noucentistes s'adonen que necessiten una força política i econòmica que els ajudi a construir una cultura forta. Per tant, els noucentistes fan un pacte amb lasocietat. Aleshores, aquests intel·lectuals no aniran en contra de la burgesia, al contrari, formaran part de la burgesia, tindran una ideologia convencional. UN partit polític donaran suport a les idees noucentistes que és la “Lliga Resionalista”. El seu líder és Prat de la Riba i el diari que dóna suport és “La veu de Catalunya”. El noucentisme va triomfar a la societat catalana. Les seves idees esvan incorporar amb la mínima ajuda política va poder modernitzar el país. Els noucentistes eres més pràctics.

Característiques i pensament noucentista. Autors més importants

3.1 Pensament noucentista

El noucentisme és un moviment clàssic, per tant, antiromàntic.

La temàtica:

El noucentisme vol donar una visió de la realitat modèlica i assenyada. L'objectiu és reflectir una realitatideal que sigui un exemple pels lectors:

Rebutgen totalment la literatura de l'ambientació rural, en la qual els personatges es troben amb unes forces incontrolables.

Rebutgen els desbordaments passionals i la instintivitat.

Els noucentistes van en contra dels seus pares. Proposen obres d'ambientació ciutadana. Els personatges són predominantment femenins, retraten especialment la classeburgesa i tenen un comportament harmoniós, seré.

La natura apareix de forma domesticada, és a dir, domesticada per l'ésser humà, una natura urbanitzada. El paisatge predominat és el paisatge mediterrani. El mediterrani, a més, és símbol de la cultura greco-llatina. Per els noucentistes, la cultura clàssica ha de retornar a Catalunya. Per tant, Grècia i Roma són com origen de la cultura catalana.Un altre tema és l'exaltació d'allò artificial.

El to:

Els noucentistes estan en contra de la nerviositat i del transcendentalisme. Ells proposen una literatura minimalista: es valoren els detalls, la vida quotidiana... La vida quotidiana és observada de forma amable i civilitzada.

Valoració del to irònic, de l'humor, la sàtira. La ironia s'utilitza amb una doble funció. D'una banda,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS