Hobbes

Páginas: 5 (1222 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2011
La doctrina de l’Estat de Hobbes.

Generalitats

• Thomas Hobbes (1588-1679) es va formar a l’Universitat d’Oxford (amb la que mantindrà posteriorment disputes intel·lectuals i on ja va demostrar poc interès per l’escolàstica). S’interessà particularment pel pensament de Guillem d’Occam i Francis Bacon. Va ser protegit per la família Cavendish, a la qual va estar sempre vinculat. Durantla seva llarga estada a França va estar en contacte amb les teories racionalistes de Descartes, que van influir també en el seu pensament. Va viatjar també a Itàlia on va conéixer a Galileu, de qui li van interessar particularment les seves teories sobre el moviment.
• Es impossible entendre la concepció de l’Estat de Hobbes sense tenir algunes referències sobre l’època en que va viure. Vanéixer durant els dies en que els anglesos esperaven el desembarcament de “l’Armada Invencible” i per això se li atribueix la frase: “El dia que vaig néixer la meva mare va donar a llum dos bessons: a mi i a la por”. Va viure les convulsions polítiques de la història anglesa del segle XVII. Les guerres civils que van enfrontar monàrquics i republicans (dirigits per Oliver Cromwell) entre 1642-1645 i1648-1649. El 1649 li van tallar el cap al rei Carles I, un fet sense precedents en aquell moment. A aquesta guerra encara va seguir una tercera que va enfrontar Cromwell amb els irlandesos i escocesos (1649-1651). Hobbes va passar tots aquests anys a l’exili a França on va tenir oportunitat de conèixer el pensament racionalista de Descartes.

El pensament de Hobbes

• El pensament deHobbes abasta camps molt diferents: la geometria, la història, la filosofia política i la metafísica.
• Les seves reflexions el porten cap a un tipus de materialisme mecanicista. S’aparta de qualsevol reflexió teològica i de la visió escolàstica de la filosofia basada en conceptes com substància o essència. Afirma que existeixen només cossos (matèria) i moviment. Considera que tots el ésserssón matèria i funcionen com una màquina dins d’una màquina molt més gran que és l’univers. Les persones funcionen amb les mateixes lleis de la naturalesa. En aquest sentit, es pot parlar de determinisme en la filosofia de Hobbes. Es decanta clarament a favor dels nominalistes en la polèmica sobre els universals i considera que aquests no són més que mots que ens serveixen per agrupar diferentsclasses de cossos, però que en cap cas responen a una substància. Contra el dualisme de la filosofia platònico-aristotèlica, el pensament de Hobbes constitueix un exemple de monisme.
• Fascinat per les teories sobre el moviment de Galileu considera que també les persones estan sotmeses a forces contradictòries. L’home es mou per un impuls d’apropament cap allò que desitja i d’allunyament delperill (por a la mort). Això dona lloc a situacions contradictòries: amor i odi, joia i tristor, etc.
• Existeixen cossos naturals però també existeixen cossos socials. Aquests últims són artificials però igual que les persones les societats també estan en moviment i tenen les seves regles.

La doctrina de l’Estat de Hobbes

La teoria política de Hobbes està recollida en el llibre queporta per títol Leviatan (1651). El nom de Leviatan sorgeix a la Bíblia identificat amb un monstre marí.

• L’origen de la societat és segons Hobbes la por a mort. La tendència natural, la força que ens empeny, és el desig de supervivència. Com tenim característiques semblants i volem les mateixes coses, som enemics els uns dels altres i tenim una tendència natural cap a la violència: laguerra de tots contra tots. Aquest és l’estat salvatge: Un món que és una lluita constant per la supervivència de tothom contra tothom. (Se li atribueix la frase no escrita per ell: l’home és un llop per l’home). Contra una vida pobre, breu i dominada per la por constant a la mort busquem l’aliança i l’acord: “Les passions que inclinen a l’home a buscar la pau són la por a mort”. L’aliança i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hobbes
  • Hobbes
  • Hobbes
  • Hobbes
  • Hobbes
  • hobbes
  • Hobbes
  • Hobbir

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS