hola

Páginas: 7 (1732 palabras) Publicado: 5 de junio de 2013
1.Fitxa tècnica
-Autor: Miquel Blay (1866-1936)
-Títol: Els primers freds
-Cronologia: 1891-1892
-Localització original: Exposició
Nacional de Madrid de 1892
-Localització actual: Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona.
-Estil: Realisme.

2.Context històric
Aquesta escultura es pot situar entre l’any 1888 (Exposició Universal de Barcelona) i la primera dècade del segle XX.Sobretot després de la mort de Gaudí (1926).
Al llarg del segle XIX, la burgesia catalana havia anat guanyant força com a resultat del desenvolupament industrial/comercial, i en el darrer terç del segle, es configurava com un sector amb una influència social decisiva. Aquesta burgesia, a diferència de la castellana, encara lligada a la propietat de la terra i la burocràcia, aspirava a igualar-se endesenvolupament amb la resta d’Europa, i va trobar en el nacionalisme un element de cohesió i singularització respecte del centralisme polític que frenava les seves aspiracions. Així, en el context històric de la Restauració borbònica (Alfons XIII) es produeix el desenvolupament del catalanisme polític, representatiu de la voluntat d'una potent burgesia catalana de fer-se un lloc diferenciat aEuropa econòmicament i culturalment.
Es tracta d’una burgesia industrial, pròspera, culta i nacionalista que dóna suport als arquitectes i artistes modernistes. La revitalització cultural que suposà la Renaixença té la seva expressió artística en el Modernisme, que satisfà tres condicions bàsiques que expliquen el seu èxit a Catalunya:
- enllaça amb la tradició del Gòtic nacional dels segles XIV iXV
- satisfà les aspiracions de modernitat de la burgesia per les seves innovacions tècniques i estètiques.
- és un art refinat que permet a la burgesia fer ostentació de la seva riquesa i del seu bon gust.
La revista “ l’Avenç “ a partir de 1893 comença a utilitzar el mot Modernisme com a sinònim de renovació, a Catalunya, a més, té el sentit de ser un moviment que lluitava contra la situaciódecadent de la resta de la Península. Per això, el Modernisme català és l’actitud d’una generació que vol situar la cultura catalana a nivell de la cultura europea.
En concret, Miquel Blay també evolucionarà cap al Modernisme, aquesta obra però és dels seus inicis i té més trets del realisme. Amb el realisme els artistes prenen consciència dels problemes derivats de la industrialització i han demostrar la crua realitat. L’art ha de servir per denunciar les injustícies socials dels sectors més marginats que ha provocat la nova era industrial.


3.Estil
Es pot parlar de l'obra Els primers freds com un límit ambigu entre el realisme i el simbolisme. El realisme, que podria entroncar amb la tendència que es duia a terme en la ciutat natal de Miquel Blay dins l'Escola d'Olot, lligaria mésamb la versió en la que els personatges van vestits. Mentre que, per altra banda, el simbolisme, corrent contemporània a l'obra de Blay arrel del Cercle Artístic de Sant Lluch, lliga més amb la versió que estem estudiant, la dels personatges nus, els quals perden en realisme i es converteixen gairebé en una al·legoria que ens mostra a dos personatges totalment desemparats, perduts. És com sil'ancià desprengués cert punt de melancolia o de tristesa per no poder donar a la noieta (potser la seva néta) allò que necessita. Al mateix temps, la nena busca, arraulida, la protecció del vell, acostant al màxim els seus cossos desvalguts per aconseguir certa escalfor.

Tècnicament, es pot parlar d'una obra d'un realisme extrem. És clara la contraposició de la pell arrugada i desgastada pel pasdel temps de l'ancià amb la suavitat d'un cutis encara per desenvolupar de la joveneta noia. Tot això queda totalment visible en un exquisit i delicat treball d'un material tan fred com és el marbre. Cal destacar la gran destresa de Miquel Blay a l'hora de mostrar els sentiments a travès dels rostres, els quals reflexen, amb una serenitat extrema, tot el dolor i la preocupació que porten dins,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS