Hstoria S.Xix

Páginas: 21 (5109 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2012
DE L’ANTIC RÈGIM A L’ESTAT LIBERAL (1788-1874)

Índex:
1. La guerra del francès (1808-1814)

1814-1820 (restauració absolutista)
2. Regnat de Ferran VII 1820-1823 (termini liberal)
1823-1833 (ominosa dècada)

3. Revolució Liberal (1835-1842)

1842-1854 (moderat)
4. Instauració del liberalisme a Espanya 1854-1856 (bienni progressista)
1856-1868(moderantisme)
1868-1874 (sexenni revolucionari)

Introducció:

Econòmica
La llibertat liberal que pot ser sufragis reunió
Política llibertats associació
Constitució expressió
Impremta

Privilegi* consisteix en governar i no pagar impostos ( noblesa, església)
Napoleó va estendre els ideals liberals per tot Europa i va imposar la llibertat amb laforça de les armes
1. ESPANYA I LA REVOLUCIÓ FRANCESA (1789-1815)

El 1789 a Espanya es va produir la revolució burgesa. En aquells moments Carles IV era el rei d’Espanya i governava juntament amb Godoy. Anglaterra és l’imperi marítim i Espanya te conquerit el sud d’Amèrica.

Napoleó intenta imposar els ideals liberals a Europa. Espanya reacciona “cordó sanitari” vol evitar que s¡estengui perEspanya els ideals que han acabat originant la revolució francesa a França. En aquests moments França és una república.
Del 1793-1795 a Espanya comença una guerra contra la revolució francesa anomenada Guerra Gran.
La Guerra Gran efecte sobretot el nord de Catalunya. La guerra comença en el moment que les tropes espanyoles entren en territori francès. L’exèrcit francès entra a l’alt Empordà.La guerra dura 3 anys i va ser destructiva. França des de aleshores té una influència creixent en la monarquia espanyola, fins que acaba dominant-la completament. La oposició aristocràtica amb el suport popular provoquen la crisi de la monarquia.

La aliança espanyola amb la francesa provoca una guerra contra el Regne Unit la anomenada Batalla de Trafalgar(1805). Això provocà una crisifinancera ja que Anglaterra talla el comerç colonial a Espanya.

Dos guerres seguides a Espanya van produir moltes despeses. Així que la monarquia espanyola per cobrir la despesa va fer emissions de deute publica “vals reials”.

Espanya en aquests moments és una monarquia absolutista amb Antic Règim.
França ha esdevingut una república (imperi Napoleònic)
Anglaterra és una monarquiaparlamentaria, amb imperi marítim.

Espanya fa un tractat d’amistat amb França l’anomenat Tractat de Fontainebleau. En que la política pro francesa Espanyola pacta amb Napoleó un acord en que França pot travessar Espanya per anar a Portugal (aliat amb Anglaterra) i aquest a canvi l’ajuda.

Profrencesos (d’acord amb França. Carles i Godoy)
En aquests moments a Espanya hi haContra França (Ferran) Motí d’Aranjuez*

Motí d’Aranjuez: la cord reial prendrà les armes i donarà el poder a Ferran amb un cop d’estat. El primer ministre Godoy i Carles IV són fets fora. Això provoca un enfrontament entre pare i fill.

Napoleó aleshores es amic de la monarquia espanyola i diu a Ferran i a Carles IV que facin les paus. Per això els ofereix anar a Baiona (França). Napoleó elstraeix i els empresonà a la presó reial francesa. La població està en contra de tot això i molt menys que França passi pel mig d’Espanya constantment.
El 2 de maig de 1808 França arriba a Madrid. El poble de Madrid pren les armes per evitar que els francesos s’emportin els infants i els fills petits de Carles IV. Es llavors quan comença la Guerra del Francès o la Guerra de la independència.Napoleó instaura l’administració francesa i hi posa com a rei el seu germà Josep I Bonaparte que governa Espanya amb les lleis de França. L’administració francesa posa fi a l’antic règim i imposa el liberalisme.
Tenim llavors un enfrontament entre ocupants (francesos) i ocupats (espanyols). Hi ha espanyols els quals volen el liberalisme i acabar amb l’antic règim per tant ajuden a aquests...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hstoria
  • Mi Hstoria
  • HSTORIA
  • La hstoria
  • hstorias
  • Hstoria
  • hstoria
  • La hstoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS