Humanismo

Páginas: 6 (1441 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2014
3L’humanisme
Humanisme

En l’edat mitjana hi havia el Teocentrisme. Al final sobretot, quan el teocentrisme se sentia amenaçat, l’església va reforçar les seves idees a través d’universitats i escoles monacals (controla el saber)

Malgrat tot, a poc a poc, degut a canvis socials (aparició burgesia) l’antropocentrisme anirà entrant a la societat i es crea la idea de que l’home és l’ideali la mesura de tot.

En el terreny de la literatura es comencen a veure primeres mostres d’Humanisme a Itàlia S.XIV. Un dels prohoms que inicia aquest moviment va ser Francesco Petrarca, que començà una revisió dels clàssics. Tenia un gran interès per reviure el llatí om a llengua de cultura a través de traduccions.

A Catalunya, Pere III va estar molt interessat pels clàssics i les artslliberals i va promoure l’existència de traduccions a través de la cancelleria Reial

Els escenaris culturals deixen de ser les corts dels nobles i es situen a les grans ciutats: Barcelona i Valencia.

Cancelleria Reial

La cancelleria reial era el organisme polític de govern dels reis de la Corona d’Aragó. Tenia una funció social indispensable: relacions diplomàtiques amb altres països,decisions econòmiques, polítiques, legislatives, socials, recaptar impostos... Pere II reestructura la Cancelleria Reial perquè una petita secció es dediqués a la traducció dels clàssics (Ovidi, i també Petrarca, Dant, Bocaccio), comença a normalitzar i enfortir la llengua catalana ( a través de la traducció).

Les relacions polítiques entre la cancelleria i Italià van configurar l’escenari per larecepció de l’humanisme a Catalunya.


Els cancellers reials eren molt poderosos. Bernat Metge va implantar un estil molt més avançat.
Bernat Metge

Bernat Metge va néixer a Barcelona i era un intel·lectual humanista i escriptor culte i refinat.

Era fill d’un apotecari Guillem Metge i la seva esposa Agnès. El seu pare va morir i Agnès enviudada es va tornar a casar amb Ferrer Seynol.Ferrer era un home de confiança del rei i era funcionari de la Cancelleria Reial (molt influent). Ferrer Senyol li traspassa al seu fillastre Bernat Metge tota la seva saviesa i farà possible la seva entrada a la cancelleria Reial, com a secretari de la Reina Lionor.

Pere III estava casat amb Lionor, i tenien un fill (futur Joan I) que era de la mateixa edat que Bernat Metge.

Bernat Metgeserà el canceller de confiança de Joan I quan hereti el tro.



La cancelleria reial no era del tot honesta i honrada i va ser acusada de malversació de bens i escàndol polític.

Bernat Metge tenia el do de la paraula i gràcies a l’escriura i les seves obres d’intenció política se salvarà de la presó:

1. Va ser acusat de malversació de bens. Amb l’obra Antologia (Traducció del “Secretum” dePetrarca) el declaren innocent i es salva per primer cop

El rei envia a Bernat Metge a Avinyó, on està en contacte amb escriptors i llegeix les últimes obres de Petrarca. Quan torna a la cort es trasllada a Mallorca, on es troben amb un ambient advers (acusats de malversació de bens).

A causa de la pesta de Mallorca es traslladen a Perpinyà, però com se senten amenaçats en la frontera pelsfrancesos fugen a Torroella de Montgrí. Les acusacions segueixen... La corrupció arriba a l’extrem que els propis cancellers s’investiguen a sí mateixos.

El rei defenia la cancelleria. Però el punt determinant per Metge és quan es veu directament acusat de la mort misteriosa del rei (que mor quan van sortir de caça).

Acusen a Bernat. I en aquest context escriu “Lo Somni” llibre que el vaabsoldre. En aquest llibre crea un ficció en el que està a la presó i convenç a Martí I L’humà.
Obres

“El llibre de Fortuna e Prudència”
Presenta situació semblant a lo “Somni”  també és a través d’un somni que explica historia. La historia la explica a través d’una al·legoria: és traslladat a illa fantàstica (fortuna) al·legoria de la fortuna amb qui entaula una discussió filosòfica que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Humanidades Y Humanidad
  • Lo humano y lo no humano
  • Lo humano y las humanidades:
  • Humanidad Sin Humanidades
  • Humanidades
  • Humanismo
  • Humanista
  • El Humanismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS