Identidad social

Páginas: 12 (2823 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2010
ACTIVITAT 2: LA IDENTITAT SOCIAL

La festa del futbol i la identitat social. Es troba la nostra identitat a expenses d’una gran festivitat?

Quan parlem de “qui som” cadascú de nosaltres, malgrat les diferències que podem extreure del nostre discurs que ens construeix com a éssers “individuals” i “únics”, trobem un element comú a totes les nostres autodefinicions: fem una referència constanta la nostra vinculació social. És així com podem començar a reflexionar sobre el binomi individual-social, un dels debats més importants dins de la Psicologia.

En aquest sentit, la lectura de la primera part del mòdul “interacció social” ens donava certes eines teòriques sobre com funciona la mecànica interaccional, que és al cap i a la fi allò que ens posa com a individus en una situaciósocial. Un jo i un altre “enfrontats” i, de vegades, “confrontats”, ens obliga al condicionament mutu. És a dir, ens obliga a tenir en compte a l’altre a l’hora d’actuar i/o de prendre les nostres decisions sobre: i ara, què faig? I si faig això, que farà l’altre? I si l’altre fa això, doncs què faré jo? Aquestes són les preguntes que, en respondre-les, tant si es tracta d’una manera racional,conscient o inconscient, fan que la nostra acció sigui el resultat d’un diàleg permanent amb els altres, raó per la qual mai es pot considerar com una acció individual, sinó com a fruit d’un “intercanvi” de preguntes i respostes que, encara que tot i no haver-se de formular expressament dels uns cap als altres (poden ser càlculs que fa cadascú al seu cap, però sempre en referència als altres, com si fosun joc d’escacs), fan emergir les connexions entre els individus que normalment anomenem dimensió social.

Ara bé, entre la multiplicitat de continguts que ens ajuden tant a plantejar les nostres preguntes sobre els altres com pel que fa a la previsió de les seves respostes, es troben tots aquelles que ens informen sobre “qui és l’altre” i que alhora l’informen sobre “qui som nosaltres”. Laidentitat, per tant, que per raons relatives a la interacció l’anomenem “social”, constitueix, per tant, la primera condició i el primer producte d’una interacció interpersonal. Ara bé, tot i que la gran majoria de les teories psicosocials que estudien la conformació i el paper de la identitat social tenen, comparteixen, la idea o la base interaccional de la identitat social, discrepen al voltant deles respostes que donen a la pregunta d’on ve o com es produeix el contingut que fa possible la identificació dels uns envers els altres en el procés d’interacció social.

Al llarg d’aquesta activitat, el que us hem demanat ha estat un recorregut per les diverses respostes que s’han donat a aquesta pregunta des de la psicologia social. Per tal d’esbrinar-les, llavors, us hem demanat analitzaralguns elements i situacions que pertanyen al món del futbol, entès com un gran context i entramat d’identitats que dibuixen un espai propici per a la creació d’interaccions socials i, per tant, per a la conformació d’identitats molt senzilles de reconèixer al nostre entorn, atès a la gran presència i amplitud del context que hem anomenat “la festa del futbol”. Si recordem la lectura d’en Huizinga,per dir-ho d’una altra manera, vau estudiar la relació del “joc” com a creador de cultura per una banda i, per l’altre, com la psicologia social entén la relació dels individus en aquesta cultura així com de quina manera aquesta intervé en l’atribució de les identitats. Per descomptat, el futbol constitueix només un dels contexts que a diari ens conviden a respondre a la pregunta “qui sóc jo?”/“qui és l’altre?”.

La primera pregunta d’aquest PAC ens convidava a parlar de les respostes que fa la Teoria de la Categorització Social al voltant de la procedència i/o conformació del contingut de les identitats que intervenen en tot procés d’interacció. Si recordem que tot procés d’aquesta naturalesa d’allò que ens parla és de la vinculació entre els individus, aleshores en aquesta teoria la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Identidad social
  • identidad social
  • identidad social
  • identidad social
  • Identidad social
  • identidad social
  • Identidad social
  • Identidad Social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS