Joaquim Amat-Piniella

Páginas: 4 (834 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2013

Joaquim Amat-Piniella

















Índex
-Índex 1
-Biografia 2-3
-Obra 4
-Fragments de KL Reich 5
-Dibuixos6-7

Biografia:
-Quan va néixer? On? Com va ser la seva joventut?
Va néixer l’any 1913 a Manresa. En la seva joventut va participar al govern de Manresa com a secretari personal del’alcalde i va fundar i dirigir la secció local de la JERC.
-Quin va ser el seu paper, a Manresa, durant l’etapa republicana?
Va ser crític de teatre, cinema, música i arts plàstiques; també va escriurenombrosos articles sobre política i sobre art, especialment al diari “El Di” que va dirigir durant un temps. Juntament amb altres persones va fundar la revista avantguardista “Ara”.
Ell va intervenirdiverses vegades amb el Comitè Revolucionari Antifeixista per aturar-ne algunes de les actuacions. També va participar en la defensa del salvament de la basílica gòtica de la Seu de Manresa, que estrobava en perill imminent d’enderroc.
-Què va fer durant la guerra civil?
Durant la guerra civil va interrompre els seus estudis de Dret. Es va fer voluntari de l’exèrcit de la República, va estudiara l’Escola de Guerra de la Generalitat i va ser destinat al front d’Andalusia.
-Quan es va exiliar, per on va passar, abans d’arribar al camp nazi de Mauthausen?
Abans d’arribar al camp nazi , enconcret en El juliol de 1939 , travessà la frontera , va estar un temps en camps de refugiats de França, fins que fou mobilitzat com a treballador forçós de la 109ª Companyia de TreballadorsEstrangers a Lorena, prop de la línia Maginot.
El juny de 1940 va ser capturat presoner per l'exèrcit alemany i mesos després deportat al camp d'extermini nazi de Mauthausen i a d'altres camps de la riberadel Danubi, on romangué durant gairebé cinc anys.

-Com va viure el seu retorn?
Quan va tornar a Catalunya, el 1946, va viure marginat i silenciat, condemnat a l'ostracisme. Sense poder tornar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Amatista
  • amatista
  • Amatista
  • amatista
  • Ámate
  • el amate
  • Joaquim Guiaru
  • Encuesta Amatista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS