la esclavitud

Páginas: 9 (2023 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2014
La utilització de les persones










Iria Moreno Rodríguez
4t A
La utilització de les persones
Persona: L'Origen de la paraula llatina “persona” ens remet al mot Grec, Prósopon on la usaven per referir-se a la màscara que usava un actor en el teatre. La paraula Persona es va utilitzar per indicar allò que sona per mitjà d'alguna cosa. També és utilitzat en l'àmbit jurídic perindicar a qui és subjecte legal, sentit que es va aplicar en el món jueu per referir-se al Patriarca qui era propietari de béns i esclaus. En el món romà s'utilitzava per nomenar els ciutadans lliures plens de drets.
Tot i que com poder veure per que s’utilitzava la paraula Persona en el món romà, durant el llarg de l’historia hem pogut veure com no es respectaven els drets dels humans, en aquestcas el dret de ser lliure, d’aquest ultratge neix el concepte d’esclau.
Un esclau es que prové del grec bizantí sklábos que al seu torn prové d'eslau, per ser els eslaus els esclaus més freqüents quan es va encunyar el terme, és la condició que implica el control d'una o més persones contra la seva voluntat, obligades per la violència o d'altres formes de coacció. L'esclavitud s'ha utilitzat coma força de treball o bé com a mercaderia.

Esclavitud al llarg de la historia
Hi han escrits que daten de l’antiga Mesopotamia on ja es parla d’esclavitud, però molt limitada.
Es diu el nombre d’esclaus augmentava en època de conquestes, on els soldats eren fets presoners de guerra, amb cap mena de dret jurídic que els defenses.
Esclavitud a la roma i Grècia clàssiques
Gran filòsofs de laroma i Grècia clàssiques, ja parlaven de l’esclavitud com Aristòtil qui va declarar que tots els bàrbars eren esclaus des del seu naixement.
Segons la llei romana "els esclaus no tenien cap representant a l'Estat, no tenien cap nom, no tenien cap títol, ni cap registre; no tenien dret al matrimoni, ni cap protecció contra l'adulteri; podien ser comprats i venuts o regalats com a propietatspersonals; podien ser torturats, fins i tot, fins a la mort si així ho creia convenient el seu amo".
Els esclaus de les ciutats gregues i romanes, eren obligats a treballar principalment a l'agricultura. A Roma eren considerats una classe social i l'única propietat que els era permesa era el do de la reproducció.
Els esclaus tenien poques esperances de tenir una vida millor i eren posseïts iintercanviats, com a béns, pels homes lliures. Els esclaus podien ser maltractats fins la mort pels seus amos amb total impunitat.
Rara vegada i succeïa però, en períodes de la societat romana hi havia una classe d’homes i dones que eren alliberats, anomenats liberti. Tot i això tenien menys drets que el homes que havien nascut lliures.
Esclavitud a l’edat mitjana:
A Europa durant l'Edat Mitjanal'esclavitud desapareix sent substituïda per la servitud.
Les postures que situen la desaparició del sistema esclavista en data més primerenca, en l'època de les invasions bàrbares del segle V, serien les dels historiadors marxistes, inclòs el propi Karl Marx.
En tot cas els serfs, a diferència dels esclaus, eren lliures, o més aviat semi-lliures, i gaudien d'una sèrie de drets i almenys en teoriapodien denunciar el seu senyor si violava aquests drets, però estaven lligats per compromisos de treball a la terra i al senyor feudal.
En el món musulmà i en Bizancio també es va mantenir la tradició recollint els antics costums romans. A finals del segle XV, l'esclavitud a Europa era molt reduïda, encara que això més per raons d'escassetat que per desenvolupament moral o filosòfic, ja que lamateixa va ser traslladada i summament estesa en el nou continent per les potències europees.
Esclavitud a l’edat moderna:
Amb l'arribada i conquesta d'Amèrica, per part dels europeus, es van traçar plans d'expansió que exigien mà d'obra barata. Al principi es va esclavitzar als pobles indígenes americans però la legislació espanyola es va plantejar molt aviat la sol·licitud d'aquesta pràctica...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Esclavitud
  • esclavitud
  • Esclavitud
  • la esclavitud
  • esclavitud
  • Esclavitud
  • Esclavitud
  • Esclavitud

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS