La introducció de les competències bàsiques al currículum PAC 2

Páginas: 16 (3848 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2013
a) Què són les Competències Bàsiques? Per què s’han delimitat les 8 actuals? N’hi trobes a faltar alguna?

Les competències bàsiques són aquells aprenentatges que l’estudiant ha d’adquirir per a desenvolupar la capacitat d’utilitzar coneixements i habilitats de manera transversal i interactiva en diferents contextos i situacions per exercir com a ciutadà i resoldre situacions i problemes de lavida quotidiana. A més a més ser competent també implica desenvolupar la capacitat de seguir aprenent al llarg de la vida.

Així doncs, segons la proposta curricular derivada de la LOE, les competències bàsiques són aquells aprenentatges que l’estudiant ha d’adquirir per poder-se
desenvolupar com a ciutadà en el context social en què està immers.

La LOE identifica 8 competències bàsiquesi les incorpora als currículums d’educació primària i secundària obligatòria, les quals han de ser assolides per part de l’alumnat en finalitzar l’educació bàsica. Tanmateix, l’Article 6.1 defineix les Competències Bàsiques com: “allò que un/a jove ha d’haver desenvolupat a la fi de la escolaritat obligatòria per aconseguir la seva realització personal, exercir la ciutadania activa,incorporar-se a la vida activa d’una manera satisfactòria i adoptar una actitud d’aprenentatge al llarg de tota la vida”.

Aquestes competències bàsiques són les següents:




Les Competències Bàsiques s’han delimitat en les 8 actuals perquè l’any 2006 el Parlament Europeu va aprovar una recomanació dirigida als estats membres titulada “Competències clau per a l’aprenentatge permanent, un marc dereferència europeu” en el qual es va establir l’existència de vuit competències clau que constitueixen els eixos estructuradors dels currículums als diversos estats. Al nostre país, els plantejaments sorgits al Parlament Europeu s’han concretat a la LOE, i han estat desenvolupats per les diverses comunitats autònomes. Aquestes 8 Competències Bàsiques representen el grup de coneixements, habilitats,actituds, valors ètics, emocions... que tota persona ha de tenir per al seu desenvolupament integral.

Personalment no crec que faci falta afegir cap competència més ja que amb les 8 actuals ja queda recollit allò que és més bàsic que l’alumnat assoleixi per afrontar la vida adulta. Quelcom que poguéssim afegir crec que ja entraria dins d’un terreny més personal, del que es considera important ibàsic, fora de l’àmbit escolar.



b) Quina relació hi ha entre les Competències Bàsiques i les Àrees/matèries del currículum?

Tradicionalment l’ensenyament ha organitzat els diferents continguts curriculars que havia d’impartir en matèries/àrees, per tal de facilitar tant la tasca docent en la transmissió dels sabers.

Les competències, però, són aprenentatges necessaris per a la vida queno s’identifiquen amb el contingut concret de cap assignatura donat el seu caràcter transversal i longitudinal. A més, a més, els components bàsics de les competències, com la responsabilitat, la capacitat crítica, l’autonomia, la cooperació, etc., proporcionen experiències basades en l’autoestima, la seguretat emocional, l’intercanvi d’afecte amb els altres, etc., i no només està fixat en aquellscontinguts més acadèmics i instrumentals que cal aconseguir.

No obstant això, l’annex 2 del currículum d’educació primària (Decret 142/2007 DOGC núm. 4915), ens diu:
“Els objectius i els continguts de cadascuna de les àrees curriculars han de tenir en compte el desenvolupament integral de totes es Competències Bàsiques i, en conseqüència, caldrà que des de totes les àrees es tinguin en compteles competències comunicatives, les metodològiques, les personals i de les especifiques, aquells aspectes peculiars que es relacionen amb la pròpia disciplina.”

Per aquest motiu, alhora de programar s’ha de tenir en compte tant els coneixements de les diferents matèries/àrees com les competències; és a dir que per a programar les diferents àrees/matèries i seleccionar els objectius i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La introducció de les competències bàsiques al currículum.
  • PAC 2 Introducció a la Psicologia
  • Competències bàsiques al currículum
  • Competències bàsiques
  • Competencies basiques 6 historia
  • CURRICULUM 1 Relacio De Competències
  • competències bàsiques
  • Les Competencies Bàsiques

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS