la música al renaixement

Páginas: 14 (3288 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2014
LA MÚSICA AL RENAIXEMENT





ALEJANDRO CARAZO CHACÓN
1B2

ÍNDEX
1. CONTEXT HISTÒRIC
2. CARACTERÍSTIQUES DE LA MÚSICA
3. MÚSICA INSTRUMENTAL
4. PALESTRINA
5. TOMÁS LUIS DE VICTORIA
6. JOSQUIN DES PRÉS 
1. CONTEXT HISTÒRIC
El Renaixement és un període històric curt si el comparem amb l’Edat Mitjana, però ple de canvis ideològics, socials, culturals, artístics i musicals.D’una concepció del món teocèntrica (Déu és la mesura de totes les coses) es passa a una visió més antropocèntrica (humanisme). On es valoren les capacitats de l’ésser humà.
Les obres d’art d’una època, ja sigui arquitectura, pintura, escultura o música, reflecteixen les característiques ideològiques i estètiques d’aquell període. Si comparem l’art i la música, es pot establir perfectament unparal•lelisme plasticomusical entre Palestrina i Rafael: les qualitats de l’obra de Rafael (pintor i escultor del Renaixement) són la proporció i la mesura, que porten, en conseqüència, a la bellesa i elegància de l’obra d’art. Aquestes mateixes qualitats són les que ressaltaríem del seu coetani Palestrina (músic del Renaixement).
El Renaixement es va iniciar a Itàlia i al Ducat de Borgonya en el SegleXV i es va acabar a finals del Segle XVI. Es va produir un rebuig de la tradició medieval i es torna al classicisme grecoromà, amb la incorporació d’elements d’aquesta època.
Pel que fa a la política, cal destacar les ciutats-estats italianes, amb independència i autogovern, sovint dirigides per famílies de l’alta burgesia. També és el moment de màxim creixement de les corones de Castella i Aragóamb el casament dels Reis Catòlics i, posteriorment, de Joana la Boja amb Felip el Formós, del Ducat de Borgonya, fins arribar a la monarquia hispànica de Carles I, que va ser coronat emperador del Sacre Imperi Romà Germànic.
La ciutat es consolidava com el centre de la vida: palau (en lloc de castells), catedrals en lloc de monestirs), universitats... La burgesia competia amb la noblesa i hofeia rodejant-se d’artistes, literats... per cultivar-se preferint els plaers i les riqueses de la vida mundana, els valors humans i la bellesa abans que les guerres.
També és una època de grans canvis que afecten diferents àmbits: en el religiós (Reforma i Contrareforma), en el científic (Copèrnic, Galileu Galilei...), en el geogràfic (descobriments de nous territoris...) i en el tecnològic(invencions de la impremta,etc.).
En art augmenta l’interès pels temes profans. L’ideal de bellesa és la proporció, equilibri, ordre i simetria en les formes. Interessa la figura humana.
En pintura s’inventa la perspectiva. Destaquen: Brunelleschi, Botticelli, Donatello, Miquel Àngel, Leonardo Da Vinci, Tiziano, Dürer, El Greco...



2. CARACTERÍSTIQUES DE LA MÚSICA
El Renaixement és consideral’època daurada de la polifonia. El procés iniciat en la Baixa Edat Mitjana amb l’Ars Nova culmina durant els Segles XV i XVI amb l’esplendor de la polifonia.
A principis del segle XV la tendència va ser anar cap a la simplificació i la suavització de les veus. Això va ser possible a causa del gran augment del rang vocal en la música en comparació al que tenien a l'edat mitjana; un rang més estretobligava a un encreuament més freqüent de les veus i a un major contrast entre elles.
Les característiques modals de la música del Renaixement van començar a ser una font de conflictes cap al final del període, conflictes provocats especialment per l'ús creixent dels moviments amb intervals de quinta. Això no representava un problema quan es realitzava dins el marc que posteriorment conformarà latonalitat i aquesta qüestió seria un dels aspectes que impulsarien la consolidació de la tonalitat.
GÈNERE:
Per primera vegada predomina la música profana per sobre de la religiosa. Els centres culturals ja no són només els monestirs o les catedrals, sinó també els palaus i les universitats. Tot i així, la música religiosa rep nous tractaments en la música de la Reforma (protestantisme),...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Renaixement
  • Renaixement
  • El Renaixement
  • el renaixement
  • Renaixement
  • RENAIXEMENT
  • EL RENAIXEMENT
  • El renaixement

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS