La península ibérica

Páginas: 3 (640 palabras) Publicado: 19 de enero de 2011
http://olmo.pntic.mec.es/trog0003/index_archivos/geografia/relieve.htm
La Península Ibèrica està sotmesa a un continu procés de canvi. Ja que la capa més externa està formada per una sèrie deplaques que s’han anat separa’n i ajunta’n al llarg de la història. Aquets moviments ens donen lloc a la formació de muntanyes i la creació del relleu. Gràcies als agents exteriors, modelen i donen forma alrelleu de la Península al llarg d’una evolució geològica.
Aquesta evolució va començar amb l’Era arcaica o azoica (3500-600 milions d’anys). En aquesta era les terres emergides formen una sola massacontinental anomenada Pangea. Segons la teoria sobre el començament de la formació de la Península, afirma que ja en l'Era arcaic emergeixen alguns illots a la zona del Sistema Ibèric i de SierraMorena.
Després continua amb l’Era Primària o Paleozoica (590 M.A ab).  Amb els plegaments hercinians que tenen lloc sobretot en el Carbonífer, els sediments són pressionats i aixecats formant l'Espanyasilícia, que pren el nom de Massís Hespèric. En definitiva, els plegaments hercinians construeixen una gran cadena muntanyosa orientada de nord-oest a sud-oest, les restes constitueixen avui elnord-oest i la Meseta. Sorgeix també un massís menor a l’actual zona de la vall de l’Ebre. Aquests conjunt de territoris són anomenats Massís Hespèric. Va emergir la part occidental de la SerraladaCantàbrica, juntament la Meseta del Bètic Rifeny, una mica dels Pirineus central. En cessar les empentes dels plegaments hercinians es produeixen esquerdes i grans esquerdes, moment en què té lloc l'erupciógranítica, a través les esquerdes de l'escorça.
A l’era secundaria o mesozoica (248 MA ab). En aquesta era és produeix una relativa calma orogènica però si que es produeixen fenòmens d’erosió: aigua,vent... Són fenòmens d’erosió de les terres emergents i es van anar dipositant sediments d’aquestes terres al mar de Tetris.
Apareixen geosinclinals, que són dipòsits de sediments. Amb la següent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Península Ibérica
  • peninsula Iberica
  • Peninsula iberica
  • Mapas Sobre Peninsula Ibérica
  • Derecho peninsula iberica
  • los pueblos indoeupeos de la peninsula iberica
  • La Romanización De La Península Ibérica.
  • Pueblos primitivos de la península ibérica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS