la primera guerra mundial

Páginas: 11 (2561 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2014
SEGON TRIMESTRE
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
I. PREPARACIÓ I CAUSES DE LA GUERRA
1. Les rivalitats entre les grans potències europees
Les reivindicacions territorials franceses sobre els territoris d’Alsàcia i Lorena (ocupades per Alemanya des de 1870) provoca tensions entre França i Alemanya.
Disputa entre els imperis Austrohongarès i el rus pel control polític i econòmic de la zona delsBalcans.
Rivalitats econòmiques entre el Regne Unit i Alemanya (la voluntat d’expandir-se d’Alemanya és tant gran que xoca amb el Regne Unit, al qual li provoca una amenaça).
Dit d’una altra manera, la competència obliga a Alemanya a buscar mercats i a la creació d’un imperi colonial. Això suposa una amenaça a l’Imperi Britànic i a la seva hegemonia comercial (perquè també inicia una importantpolítica naval). Tot això provocà l’aliança de Gran Bretanya amb França.
2. La formació de blocs i la cursa d’armaments
A partir de 1907, Europa es divideix en dos blocs (que s’havien format de forma secreta):
-TRIPLE ALIANÇA (Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia)
De caràcter defensiu (els pressupostos augmenten i els militars són obligatoris), vol aïllar a França i defensar els interessosd’Àustria als Balcans.
Amb Guillem II, la política alemanya es caracteritza per un expansionisme nacionalista i militarista.
-LA TRIPLE ENTESA (França, Rússia i Regne Unit)
El precedent que tenim és l’Entente Cordiale (1904) entre França i el Regne Unit, que s’alien militarment.
Rússia vol els Balcans i la única possibilitat de tenir-los és lluitar contra l’enemic que els té (imperi Austrohongarès).Com aquest imperi va de la mà d’Alemanya, Rússia també s’alia amb França i el Regne Unit.
Aquest sistema d’aliances i de tensió provoca una carrera d’armament, que consisteix en:
Augment dels pressupostos militars
Establiment del servei militar obligatori
Com a conseqüència, es causà inquietud en l’opinió publica i es van crear lligues nacionalistes que iniciaven campanyes d’exaltacióbèl·lica (per convèncer la població que fa falta entrar en guerra).
3. Enfrontaments
Es van donar enfrontaments imperialistes al segle XX al Marroc perquè Alemanya està insatisfeta pel repartiment d’Àfrica a la conferència de Berlín.
Alemanya provoca:
1a crisi marroquina (1905): Guillem II desemboca al port de Tànger (Marroc). França ho percep com una amenaça i Espanya també.
Per això es reuneixFrança, Espanya i Alemanya per intentar arribar a un acord: Marroc serà un protectorat (oficialitzen la influència) d’Espanya i França. Això serà la Conferència d’Algecires (1906).
Crisi d’Agadir (1911): Alemanya, 5 anys més tard, envia ajuda militar al protectorat francoespanyol. Guillem II demana una part del càrrec a canvi de reconèixer (deixar en pau) el protectorat de França i Espanya.
4.Balcans
L’Imperi Otomà es fa més feble perquè Sèrbia, Grècia, Romania i Bulgària s’independitzen. Rússia i Àustria-Hongria es desperten per aconseguir aquests països que s’han independitzat. Sèrbia, el més nacionalista, té la voluntat d’ocupar tots els països eslaus (de parla eslava).
Fets que succeiran:
3 crisis entre 1903 i 1913: l’Imperi Austrohongarès ocupa/annexiona Bòsnia-Herzegovina. Aixòprovocarà protestes de Sèrbia.
Lliga Balcànica: Sèrbia, Bulgària i Grècia declaren la guerra a l’Imperi Otomà i el derroten a Turquia.
Això provoca la independència d’Albània i el repartiment de terres de l’imperi turc. Sèrbia, que liderava, es va quedar més petita, i va començar una guerra contra Bulgària.
Sèrbia derrota Bulgària, en seu antic aliat, i augmenta les seves fronteres.5. Camí a la guerra: assassinat de Francesc Ferran (juliol de 1914)
L’assassinat de l’hereu a la corona Austrohongaresa, l’arxiduc Francesc Ferran, i la seva esposa el 14 de juliol de 1914 a Sarajevo (Bòsnia) fou el detonant de la guerra. Francesc Ferran havia de ser el rei del seu imperi.
L’autor era un nacionalista bosnià, i com que el 1908 l’Imperi Austrohongarès s’annexiona...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS