La Prosa Dels Segles Xiii I Xiv

Páginas: 8 (1840 palabras) Publicado: 13 de abril de 2012
3. LA PROSA DELS SEGLES XIII I XIV

3.1 La crisi de l’Església i els escriptors dels segles XIII i XIV

Al llarg de l’Edat Mitjana l’Església va anar adquirint un poder polític i econòmic, acumulació de riqueses, la relaxació de costums morals i religiosos.
El poder de l’Església es va afeblir durant el segle XVI i es va dividir en dos bàndols encapçalats per dos papes: és l’anomenat Cismad’Occident.
A la Corona d’Aragó va tenir lloc una crisi demogràfica molt greu a causa de les pestes, de les males collites i de les guerres. Les creences religioses es van barrejar amb supersticions i maleficis.
Francesc Eiximenis i Vicent Ferrer van intentar fer conèixer la doctrina de l’Església perquè la gent conservés el fervor religiós; Anselm Turmeda és l’exponent contrari, perquè vaapostatar la religió cristiana i es va convertir a l’islam; i lsabel de Villena presenta un model de perfecció basat en la figura de Jesucrist.

4. RAMON LLULL

4.1 Els inicis
Fill d’una família noble barcelonina, va néixer a Ciutat de Mallorca el 1232 o 1233. Fins trenta anys va viure una vida cortesana fàcil. Es va casar i van tenir un fill i una filla. Escrivia poemes a l’estil dels trobadors, comVida coetània.
Va tenir una visió, se li va aparèixer Jesucrist crucificat mentre escrivia, ell va decidir vendre tot el que tenia, donar els diners a la dona i als fills i anar-se’n en pelegrinatge a dos centres importants: St. Jaume de Galícia i Rocamador, al Masís Central francès.
És dedica nou anys a formar-se intel·lectualment. Es va retirar en una cova del puig de Randa, a Mallorca, on vaescriure una obra immensa per convertir els infidels: L’Art abreujada d’atrobar veritat (1274).
Els seus objectius van ser: conversió dels infidels, creació d’escoles i monestirs on s’ensenyés la llengua i divulgar les seves idees mitjançant els seus llibres.

4.2 Els viatges
L’any 1276 va fundar una escola a Miramar (Mallorca) amb la finalitat de formar-hi missioners i va anar aentrevistar-se am el papa perquè se’n fundessin més, però no va tenir èxit.
El 1920 començà la seva etapa missionera.
Llull no es va desanimar mai, i sembla ser que es va morir a Tunis, durant el viatge de tornada o a Mallorca el 1315 o 1316. Va ser enterrat a l’església de Sant Francesc de Ciutat de Mallorca.

4.3 La llengua
La vida de Ramon Llull es pot seguir en la seva obra en català i en llatí, peròtambé escrivia en àrab. Llull escrivia amb una finalitat didàctica i en defensa del cristianisme. En català va escriure obres científiques i filosòfiques. Va crear un llenguatge nou en una llengua en què no s’havien expressat mai i va dur a terme un gran treball de creació. Es considera el creador de la prosa catalana, de moltes paraules catalanes i d’un nou cabal lèxic.

4.4 L’obra
- Obres envers
Ramon Llull és el primer escriptor que va escriure poesia en català. Cal destacar Lo Concili (1311), pel to personal i per l’interès que té com a reflex de l’època. Lo desconhort és una obra poètica amb una gram força dramàtica que conté moltes notes autobiogràfiques. Al Cant de Ramon fa un balanç de la seva vida, es troba sol i se sent menyspreat, hi expressa dubtes del que ha fet, però esmanté fidel als ideals que s’havia proposat.
- Obres en prosa
1. Libre de contemplació (1272-1275): llibre enciclopèdic.
2. Libre de l’orde de cavalleria (1275-1276): tracta sobre el perfecte cavaller i l’origen de la noblesa.
3. Libre d’Evast e Aloma e Blanquerna (1283-1286): novel·la, tracta sobre un noi, Blanquerna, que s’havia de casar però va preferir dedicar-se a la vida religiosa.
4.Libre d’Amic e Amat (1286): forma part de la Blanquerna, obra mística occidental.
5. Libre de meravelles o Fèlix (1288-1289): viatge d’un jove per aprendre coses dels savis i dels ermitans que troba.
El llibre de les bèsties és una faula, els personatges són animals personificats que expliquen fets de persones humanes.


5. ALTRES ESCRIPTORS IMPORTANTS

5.1 Francesc Eiximenis: intenta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Arquitectura Dels Segles Xix I Xx
  • Expancio De La Llengua Als Segles Xii I Xiv
  • Corona d'Aragó, segle XIII
  • La lengua del siglo xiii y xiv
  • La prosa medieval de siglo XIV
  • Resumen del "Leviatán" Cap. XIII y XIV,
  • Literatura Española De Los Siglos Xiii, Xiv
  • Literatura religiosa i moral del segles XIV i XV

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS