La ratlla verda

Páginas: 6 (1301 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2013
1.Dades generals
 L’obra La ratlla verda o Madame Matisse . És un retrat de Mdme. Matisse, del pintor Henri Matisse, va ser pintada l’any 1905. És d’estil fauvista, moviment que durà del 1905 al 1908. És un retrat i està pintat a l’oli sobre tela. És un quadre força petit, les seves mides són 40,5x32,5 cm. És troba al Museu Reial de Belles Arts de Copenhaguen (Dinamarca) .(Royal Museum of FineArts)
2.Anàlisi formal
2.1Elements plastics: És un oli sobre tela utilitzant unes pinzellades força amples, ràpides,violentes i sobretot visibles. Les pinzellades no estan distribuides al atzar sinó que segueixen un ritme i orden que donen sentit a la imatge. El pintor cercava insistentment l’harmonia interna del quadre, i intentava expressar-la
mitjancant la senzillesa, la claredat i latranquil·litat que respirava la tela. La seva aspiracio maxima era la serenitat, que aconseguia simplificant les idees i les formes.Es pot observar en els contorns de celles, una part de perfil de la cara i del vestit, però sobretot en la divisió del rostre en dos parts, traç que dona nom a la pintura.
Els colors aplicats en intenses i incisives zones planes de diferent gruix, són de to viu i luminos,sense matisos subrayats per una linia de contorn.S’utilitzen els colors primaris:vermell (el dominant), groc i blau.Es combinen amb els seus complementaris , com el verd , per contrastar i donar la llum.La llum procedeix dels colors calids a l’esquerra com el violeta i el vermell que donen més llum. Mentre que al cantó dret hi predominen els colors freds , com el verd i el blau .L’element quemés destaca és la ratlla verda que hi ha al mig del quadre , dividint –lo així en dues parts que dona mes ombra.La ratlla verda és la clave de la expressivitat d’aquest quadre ja que Matisse l’utilitza com contrast al color vermell que es predominat en l’obra.

2.2 Composició

Tota la composicio gira al voltant de la ratlla verda és l’eix central que subratlla el septe nasal i divideix el rostreen dues meitats creant l’ombra artificial sota els cabells negres amb reflexos blau-morats, que l’enquadren. La dona –Amelie, l’esposa del pintor–, que ocupa tot el quadre, te el cap una mica decantat,de manera que una part de la cara queda en una zona d’ombra.La massa negra i blava dels cabells dona al pentinat un aspecte de diadema.Logicament , els dos costats del rostre havien de tenir lamateixa intensitat ,tot i que la cara de la dona té un aspecte pla, com una mascara el pintor posa uns tons groquencs sobre uns fons vermell a la part esquerra , que s’ allunya de nosaltres. Mentre que a la part dreta el to ataronjat sobre el to verd s’acosta a l’espectador.Amb els color s es crea , per tant un ritme que suggereix volum i profunditat que genera una certa perspectiva ja que si tapem laratlla verda tot l’aspecte pareixera pla i aquesta perspectiva desapareguès. Al fons , la composició també s’estructura a partir del color :verd i vermells, ataronjats i blaus , grocs i liles es contraposen sense ombres i converteixen aquesta part en gairebé tant important com la central. No hi moviment , és una composició estàtica , una imatge hieràtica i rígida. El pintor elimina tots elsdetalls i ha conseguit amb aixó mostrar nosa la seva dona com una creació de su ment. Deia: Aixo no es cap dona, es un quadre.

3.Interpretació
3.1 Context històric:
Al final del segle xix, Europa comencava a mostrar profundes esquerdes: els italians
van ser vencuts pels etiops el 1896; els espanyols perderen l’imperi colonial el 1898;
els boers s’enfrontaren als anglesos a l’Africa del Sud, i,el 1905, els japonesos derrotaren els russos.
En la mateixa epoca s’inicia l’anomenada segona Revolucio Industrial, gracies al petroli
i l’electricitat. Tambe es desenvolupa la industria quimica i la siderurgica, es produiren
noves aplicacions tecniques (la radio) i mediques (els raigs X), s’inventa el motor d’explosio(l’automobil), nasque l’aviacio… Els nous competidors economics del Regne...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Ratlla Verda
  • la ratlla verda de matise
  • La ratlla verda
  • La ratlla verda
  • El Noi Del Pijama De Ratlles
  • El noi del pijama de ratlles resum
  • El nen amb el pijama de ratlles
  • Verdad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS