La renaixença

Páginas: 10 (2343 palabras) Publicado: 11 de enero de 2012
LA RENAIXENÇA S.XIX

La Renaixença és el període literari que va des de la decadència (XVI, XVII I XVIII) fins el modernisme, emmarcat per un moviment cultural i de conscienciació nacionalista, sorgit dins la burgesia arran de les transformacions provocades per la Revolució Industrial. Té com objectiu intentar recuperar l’ús del català i fomentar la seva literatura.
El punt de partida de laRenaixença és a través de la publicació de La Pàtria de Bonaventura Carles Aribau, l’any 1833. El poema va ser publicat per El Vapor, què recollia els ideals romàntics del moment (s’inclouen els trobadors) i de l’època d’esplendor català, de tal manera què va adquirir importància-
Objectius: Recuperació de la llengua en tots els àmbits. Construcció d’una literatura en els 3 gèneres. Creació denoves institucions que fomentessin i potenciessin la llengua i la literatura.
Pretén la identificació entre llengua i pàtria. Per aconseguir-ho, reivindicaran: La reconstrucció de la història de la medievalitat. La creació d’una literatura catalana en qualsevol dels seus gèneres. La creació d’institucions noves que alcin aquesta nova dinàmica literària i potenciïn les ja existents.
Els Jocs Floralsconstitueixen l’element bàsic per al procés de redreçament lingüístic. La seva temàtica gira a l’entorn de cada un dels elements del seu lema: <<Pàtria, fe i amor>>.

El MODERNISME S.XIX I XX

El Modernisme és un corrent literari, artístic i cultural que es troba entre els segles XIX i XX. El seu objectiu és transformar la societat catalana en una societat culturalment mésmoderna, on l’art és molt important, o sigui, l’art total. No és un art de pintura, etc, és un art també literari en tots els aspectes on l’artista es troba amb un coflicte amb la societat: es troba una societat arcaica i primitiva i ell vol modernitzar-la.
Tendències: Regeneracionistes: consideraven que l’art era un mitjà per canviar la societat. Jaume Brossa i Joan Maragall
Esteticistes: eren méspassius, vèien que no hi havia res a fer i en comptes d’intentar canviar les coses, s’evadien amb l’art. Santiago Russsiñol i Raimon Casellas

Poesia del Modernisme: El seu màxim exponent fou Joan Maragall:-tipo de poesia: espontània -temes: paisatge, natura i folclore; -to: vitalista i exaltat
Autor.: Joan Maragall.1860-1911. Va estudiar Dret, va escriure a l’Avenç i al Diario de Barcelona. JoanMaragall va estudiar la Teoria de la Paraula Viva: -actitud vitalista (expressa molt les emocions i els sentiments)-
-temes tradicionals (paisatge, natura i folclore)
-espontaneïtat que empra a l’hora d’escriure
La Narrativa del Modernisme: Majoritàriament s’escrivien contes, en la majoria dels quanls s’estableix un conflicte de la societat amb el protagonista.
Hi havien tres tendències:* Novela rural paisatge:camp tema: conflicte entre els personatges rurals i la societat més moderna final: fatalista llenguatge: ple d’expressions rurals
Obres i autors Raimon Casellas (Les Multituds) Victor Català (Solitud)
* Novela simbolista -propòsit: simbolitzar el lector mitjançant sensacions del protagonista -temes: misèria, dolor, patiment. Obres i autors: Prudenci Bertrana(Josfat)
* Novela costumista -propòsit: ridiculitzar la societat burgesa del moment. autor Santiago Russiñol
El Teatre Modernista: Va ser molt important perquè era una manera d’expressar les diferents formes d’art.
Com en la novel·la, també hi havia dues tendències:
Regeneracionista: el seu objectiu era concenciat al púnlic dels problemes socials per així poder transformar la societat.
autorsIgnasi Iglesias Joan Puig i Ferreter
Esteticista: es representa amb personatges idealitzats. Les dones solen ser febles, malaltisses.En llengua es fa molt d’ús de construccions i frases pròpies de l’època.
autors: Adrià Gual Santiago Russiñol.

Comentari Maria Rosa

Personatges: - Maria Rosa- Tomasa - Marçal- Quirze - Badori - Gepa, Anton - Calau - Xic
- Durant la història s’esmenta a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La renaixença
  • La Renaixença
  • La Renaixença
  • Renaixença
  • la renaixença
  • la renaixença
  • Renaixenc a
  • Renaixença

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS