La restauració (1875-1931)

Páginas: 9 (2207 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2011
Resum d’història.
LA RESTAURACIÓ (1875-1931)

1. El Sexeni Revolucionari o Democràtic 1868-1874
La revolució de 1868-1870

El pacte d’Ostende, va enderrocar definitivament a Isabel II. Es va iniciar una revolució en contra d’Isabel II coneguda com La Gloriosa.

Les classes populars i la petita i mitjana burgesia van formar juntes revolucionàries. Junta de Barcelona la més activa, es vansuprimir les quintes (mètode de reclutament de l’exèrcit, un de cada 5 joves elegit per sorteig).

Les tropes de la reina van suportar uns dies, però finalment van ser derrotats pel general Serrano i Prim. La reina s’exilia.
Caiguda de la monarquia borbònica, s’inicia nou període, el Sexenni Democràtic.

Amb el triomf de la revolució, s’estableix un govern provisional, presidit pel generalSerrano, l’objectiu és implantar una Monarquia democràtica a Espanya.
Es van convocar unes eleccions, va guanyar el partit progressista de Prim. Es redacta la Constitució de 1869, Espanya es convertia en una monarquia constitucional, democràtica i parlamentària. Sufragi universal masculí. Llibertat religiosa.

Es comença a buscar un rei pel tro, té que ser un príncep europeu, després dellargues negociacions, el candidat elegit ha sigut Amadeu de Savoia.

La monarquia democràtica ( 71-73)

Amadeu, ha d’enfrontar-se a varis problemes. Es va intentar establir un sistema polític bipartidista, format pel Partit Constitucionalista (Sagasta), i el Partit Radical (Ruiz Zorrilla), no va arribar a funcionar bé, i s’inicia la 3 guerra carlina.

Es crea el Partit Democràtic RepublicàFederal, liderat per Francesc Pi i Maragall.
Apareixen problemes socials al camp andalús i a les indústries catalanes liderats per republicans, socialistes i anarquistes.
Crisi econòmica, Amadeu I no tenia suport ni del poble ni dels militars, al 1873, s’abdica. Va durar 2 anys el seu regnat. El Senat i el Congrés, van proclamar la República.

La Primera República (1873-1874)

Ja acabat el regnatd’Amadeu, es va crear un govern format per republicans federals i membres del Partit Radical. L’entesa va durar molt poc, es va trencar. Govern convoca eleccions a les Corts.

La República Federal :
El Partit Federal( defensen un estat federal de dalt a baix), va obtenir una clara victòria, gràcies a que molts partits no es van presentar.

Francesc Pi i Maragall elegit president. Es va intentarredactar una nova constitució, que no va arribar a ser aprovada.
A l’estiu de 1873, s’inicia una revolució cantonalista (els que volien establir la federació espanyola des de baix), defensa la independència de ciutats, fa dimitir a Maragall.

Va ser substituït per Nicolás Almerón, va dimitir perquè no volia aplicar la pena de mort, el va substituir Castelar.
Castelar va fer caure la repressiócantonalista, però les Corts es van reunir, i van treure el poder a Castelar, va provocar un cop d’estat conservador del general Pavía, va posar fi a la República Federal.

El general Serrano torna a agafar el govern, i es començà a preparar la restauració borbònica. Cánovas del Castillo, va convèncer a la reina, que abdiqués a favor del seu fill Alfons. Es va proclamar Alfons rei d’Espanya.S’inicia la Restauració.

2. El sistema polític de la restauració de l'inici al desastre 1875-1898
El retorn dels Borbons
Els monàrquics borbònics, sota Cánovas, van presentar la monarquia con l'única alternativa per sortir del caos en què es trobava Espanya. Aconseguida l'abdicació d'Isabel II, el príncep anà a estudiar a l’acadèmia militar de Sandhust.

Des de l'acadèmia Alfons va fer públic unmanifest al poble espanyol en el qual es comprometia a exercir la monarquia liberal. Cánovas era partidari que la restauració dels Borbons es fes de manera pacífica. Però el 1874 el general Martínez Campos va proclamar el príncep Alfons rei d’Espanya.

La monarquia constitucional obtingué dos èxits importants: en primer lloc l'exèrcit alfonsí va derrotar definitivament les tropes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Restauracion 1875-1931
  • LA RESTAURACIÓN (1875 – 1931)
  • L'Època De La Restauració Borbònica (1875-1898)
  • La Restauració: La Monarquia Parlamentària(1875-1902):
  • La restauració monàrquica
  • La restauració monàrquica (1875
  • Tema 11. La crisi del sistema de la restauració (1898
  • Restauració borbònica (1875-1898)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS