La Restauración

Páginas: 12 (2913 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2013
La Restauració (I) (1875-1898)
1. El sistema polític
El 1874 el general Martínez Campos proclama Alfons XII rei d’Espanya i Cànovas del Castillo forma el nou govern. El 1875 arriba el rei amb gran entusiasme popular i s’inicia la Restauració.
El sistema de la Restauració va ser dissenyat pel monàrquic conservador Antonio Cànovas del Castillo, que el va basar en:
* El retorn de laMonarquia Borbònica amb Alfons XII, fill d’Isabel II. Es definia com una monarquia constitucional parlamentària d’orientació conservadora.
* La creació de la Constitució de 1976, combinant aspectes conservadors amb reformes liberals que resulten ser limitades.
* El bipartidisme en el govern per part dels dos partits liberals, el progressista liderat per Sagasta i el conservador dirigit per Cànovasdel Castillo, en un àmbit pacífic.
* L’estabilitat del país enfront de l’agitació viscuda durant el Sexenni Democràtic.
* La marginació en el sistema polític als carlins, els republicans, els obrers, les classes mitjanes i als catalanistes.
Per evitar que es pugui relacionar la Restauració amb models passats:
* Es canvia el nom del partit moderat pel de partit conservador.
* Esproclama una amnistia envers els progressistes i els republicans.
* Es convoquen eleccions amb sufragi universal respectant la Constitució de 1869.
* Assolint els canvis polítics pacíficament.
Constitució de 1876
En les eleccions guanya el partit conservador, dirigit per Cànovas del Castillo, i aleshores s’elabora la nova constitució amb una comissió de les diferents tendènciesmonàrquiques.
* És una constitució conservadora que uneix als liberals monàrquics.
* La sobirania es comparteix entre les Corts i el rei, qui té molts drets.
* Les Corts es formen pel Congrés, escollit pels ciutadans amb dret a vot, i el Senat, format per figures moderades escollides pel rei o pel sufragi indirecte.
* Llibertat religiosa en la vida privada.
* El sufragi no quedaestablert i dependrà del partit que governi
* S’estableix un sistema bipartidista per assolir una alternança pacífica en el govern entre les dos partits reconeguts.
Bipartidisme
En el moment en que es presentin problemes que el govern sembla no ser capaç de solucionar el rei posa en pràctica el bipartidisme i forma el nou govern. Per escollir el nou govern el rei destitueix l’anterior i nomena elcap de l’oposició com a nou president, qui formarà el nou govern i dissoldrà les Corts per convocar unes noves eleccions en les que sorgirà escollit.
Caciquisme
Tot i que el sistema de la Restauració es definia com un sistema liberal, parlamentari i democràtic, els resultats de les eleccions eren manipulats pels cacics. Els cacics eren persones que ocupaven un càrrec important en un poble itenien molta influència políticament o administrativament. Per garantir que el resultat electoral fos el previst es recorria al caciquisme, el mètode aplicat per mantenir el sistema bipartidista.
El caciquisme apareix abans de la Restauració però serà en aquest període quan esdevindrà una pràctica més estesa i que es produeix principalment en els pobles degut a la falta d’educació i la dependència dela població envers els cacics per subsistir. El caciquisme començarà a desaparèixer en l’inici del segle XX a mesura de l’evolució de la població rural.
A les ciutats també es produeix la manipulació dels resultats a partir de la falsificació del cens, la compra de vots, el falsejament de les paperetes... S’anomenen les Tupinades.
L’oposició a la Restauració
Al marge del sistema políticqueden:
* Els carlins, que definitivament són derrotats i el pretendent Carles VII s’exilia. Aleshores es divideixen els carlins entre el Partit Integristes molt conservador i el partit Unió Catòlica (o tradicionalistes), més moderats i amb l’aspiració de entendre’s amb el règim.
* Els republicans: després del fracàs de la 1a República es divideixen entre els que accepten la Restauració i els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Restauración
  • Restauracion
  • La restauracion
  • Restauracion
  • La restauracion
  • Restauracion
  • Restauración
  • restauracion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS