La teoria de la recepció

Páginas: 3 (712 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2010
LA TEORIA DE LA RECEPCIÓ

Notes a uns antecedents poc estudiats
Hans Robert Jauss

El text es una recopilació de dues conferències que va fer el Professor Hans Robert Jauss a Barcelona l’any1988. El professor Jauss forma part d’un grup d’estudiosos de la Universitat de Constança que des de l’any 1967 investiguen el tema de com una determinada obra es percebuda i fins i tot transformada perel lector. Segons els integrants de l’ anomenada escola de Constança, tot i que hi ha testimonis al llarg de la historia occidental de que aquest tema ha interessat a diversos pensadors, mai abanss’havia fet una investigació sistemàtica centrada en aquesta qüestió.
Jauss assenyala que la “consciència de lector” a gran escala, es un fenomen relativament modern. Abans de la introducció del’impremta, el material de lectura estava controlat sobre tot per l’església i limitat a un petit grup de lectors o “receptors” que tendien a llegir d’una manera passiva, sense plantejar-ne novesinterpretacions, adaptacions o percepcions associades al les seves percepcions o el seu propi context històric. L’evolució d’aquesta consciència, ha estat gradual, amb especials empentes durant certs moments de lahistoria que Jauss anomena “llindars històrics”. L’època de la Reforma, per exemple, va ser un llindar en que els protestants qüestionaven els dogmes de l’església Catòlica i reivindicaven una novainterpretació dels escrits Biblics adaptats a les seves pròpies percepcions.
Jauss i el seu grup d’investigadors han observat que així com en altres camps com el Dret sí es troben exemples de noveslectures i reinterpretacions, en el terreny de la literatura i les arts en general, existeixen pocs testimonis d’aquesta “inquietud receptiva” fins a l’època de la Il•lustració, y sobre totposteriorment a l’època del romanticisme, especialment entre el Idealisme alemany.
Quina rellevància té aquest enfocament en el lector i la seva recepció? Jauss cita a diversos autors per contestar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Recepci N
  • Recepcio
  • Recepci n de los papeles de trabajo
  • Acta De Entrega Y Recepcio De Inmuebles
  • TRABAJO FINAL RECEPCI N
  • A3 Sistemas De Recepci N YA
  • FUNDAMENTO DE RECEPCI N 2
  • Requisitos De Recepcio N

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS