la victoria de samotracia

Páginas: 8 (1757 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2014
La Victòria de Samotràcia





















Índex

1. Fitxa de catalogació i descripció.............................................................pàg. 1
2. Anàlisi formal...........................................................................................pàg. 1
3. Autoria i estilescultòric............................................................................pàg. 1
4. Anàlisi del contingut.................................................................................pàg. 2
5. Relacions de l’obra amb el seu context històric i amb altres obres.........pàg. 3
6. Comentari de síntesi................................................................................pàg. 3
7. Webgrafia ibibliofrafia.............................................................................pàg. 5

1.- Catalogació i descripció

La Victòria de Samotràcia és una obra escultòrica, l’autor del qual és, probablement, Pitòcrit de Rodas. El seu estil és hel·lenístic i data sobre l’any 190 aC. La seva ubicació actual és a Paris, al museu del Louvre. Anteriorment estava situada al Santuari de Cabiros (Samotràcia).
Es tracta d’una figura exemptadempeus, realitzada a partir de la tècnica de tallat sobre marbre. Si és mirada frontalment, ens trobem davant una simetria però els diferents plecs de la roba i la cama més avançada, la trenca. Les seves dimensions són d’uns 2,45 metres d’alçada. Se’ns representa una dona alada posant-se sobre la proa d’un vaixell. La roba li queda ajustada al cos i mullada. El seu estat de conservació és força boencara que s’ha perdut el cap i els braços.



2.- Anàlisi formal

És una figura voluminosa ja que no té espais interiors però l’espai que l’envolta, li aporta lleugeresa. Aquesta obra trenca amb la proporcionalitat clàssica.
Hi predominen les línies corbes i diagonals, les quals donen un cert desequilibri a l’escultura. És una figura arrodonida, per això, té tantes línies corbes: el cos,els plecs de la roba i les ales. L’autor de l’obra juga amb el contrast de clarobscur. Aquest joc s’accentua en els plecs de la roba, creant violents contrastos de llum i ombra i donant-nos diferents textures (teles, plomatge de les ales...).
Ens trobem davant una figura dinàmica ja que sembla voler avançar. Aquesta està vestida amb una túnica molt fina que amb la tècnica de draps mullats se liarrapa al cos. Per sobre d’aquesta túnica duu un mantell, el qual se li fan uns plecs que envolten la cama avançada i es despleguen cap enrere.


3.- Autoria i estil escultòric

Tot i no saber amb total certesa l’autoria de La Victòria de Samotràcia, se l’atribueix a Pitòcrit de Rodes, del qual es desconeix l’existència d’altres obres.
L’obra pertany al Grec Hel·lenístic (s.III a.C. al s. Ia.C.), concretament a l’escola de Rodes, i es data prop de l’any 200 a.C. Encara que es desconeix més obres de Pitòcrit, sí que es coneix altres obres de l’escola de Rodes, sent l’obra Lacoont i els seus fills (s.II a.C.) la més representativa.
És una obra original, procedent del Santuari de Cabiros, en Samotràcia (Grècia), formava un espectacular conjunt escultòric erigit en la cima d’unsantuari rocós, probablement amb una font. Després de les conquestes d’Alexandre Magne, la cultura grega es difon i fusiona amb l’oriental, sorgint una cultura de gran luxe i refinament estètic. D’enorme varietat del gust, conviuen la idealitat i el realisme, la bellesa i la deformitat, els temes dramàtics i quotidians, representant-se tots els estadis de l’ésser humà (des de nens fins ancians). Elsclients eren la minoria poderosa i rica de l’época.
L’estil de l’obra La Victòria de Samotràcia és, com s’ha esmentat abans, de l’escola de Rodes, també conegut com Barroc Hel·lenístic. Es caracteritza per ser un art expressiu, que trenca amb la racionalitat u l’equilibri clàssic i opta per la teatralitat i el dramatisme i les escenes impactants que busquen provocar sensacions i immediates. És un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La victoria de samotracia
  • Victòria de Samotràcia
  • La victória de samotracia
  • comentario de victoria de samotracia
  • la victoria de samotracia
  • La Victoria Alada De Samotracia
  • comentario victoria de samotracia
  • Comentari de text Victòria de Samotràcia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS