Las favelas

Páginas: 22 (5475 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2012
Les àrees urbanes hiperdegradades

Les 'faveles' de Rio de Janeiro





Eduardo Palomares
Neil Panicaci
Juan Carlos Rivera

Tutor de recerca:
José Ángel Cilleruelo
4t d’ESO A
Curs 2010-2011
Institut Príncep de Girona





Sumari


1. La favela .................................................................................................... 2

2. Història de lesfaveles de Rio de Janeiro ................................................... 4

3. Causa de la creació de zones urbanes hiperdegradades ............................. 7

4. Morfologia de les faveles ........................................................................... 9

5. Ubicació de les faveles dins de la ciutat..................................................... 11

6. Les favelesde Rio de Janeiro i les d'altres països...................................... 13

7. Violència a les faveles................................................................................ 15

8. Imatges de la favela en el cinema............................................................... 17Bibliografia....................................................................................................... 19

















1. La favela

Recentment han sigut publicats reportatges a diferents diaris i mitjans de comunicació sobre unes batudes contra els narcotraficants a les “faveles” de Rio de Janeiro. Aquesta paraula prové de la llengua portuguesa i és una paraula què explica una realitat crítica en les grans ciutats de Brasil. Què són les faveles? Doncsles faveles o zones urbanes hiperdegradades són uns assentaments informals que es construeixen amb materials aprofitats, com pot ser la fusta, que normalment els agafen dels turons o dels boscos propers a aquest assentaments. Aquests nuclis de població són construïts per individus de una renda baixa, és a dir, gent molt humil i pobre.
Aquestes zones urbanes s'organitzen en barris, quefuncionen com “mini-ciutats” situades prop o a vegades dintre de les grans urbs. Aquestes zones urbanes hiperdegradades són assentaments propis del Brasil.
No només hi ha faveles al Brasil, també podem trobar-les a qualsevol país en vies de desenvolupament del sud d'Amèrica: Perú o Argentina. Als països pobres d'Àfrica: República Democràtica del Congo o Nigèria. A països d'Àsia com per exemple al'Índia. Depenent del País aquestes àrees urbanes s'anomenen d'una manera o d'un altre (quadre 1).

Països
Àrees urbanes hiper degradades
Brasil
Faveles
Portugal
Bairro de lata
Angola
Musseque
Perú
Pueblos jóvenes
França
Bidonville
Itàlia
Baraccopoli
Quadre 1: Varietat de zones urbanes.
Com moltes paraules del nostre vocabulari la paraula favela té un altre significat. Aquestsignificat és menys comú. La faveleira o mandioca brava (Cnidoscolus phyllacanthus) és també una espècie de planta que pertany a família de las Euphorbiaceae. Aquesta família comprén més de 300 gèneres i al voltant de 7500 espècies. La faveleira és originaria de les regions càlides d'Amèrica del Sud, encara que s'ha expandit a regions més temperades. En conclusió, aquest assentaments informals rebenel nom de favela gràcies a aquesta planta.





2. Història de les faveles de Rio de Janeiro.

Segons el cens que es va realitzar l'any 2000, Brasil tenia 169.600.000 d'habitants. Ocupa el cinquè lloc en el món entre els països més poblats. I més del 36% de la població viu en les ja anomenades faveles.
Aquests milers de persones que viuen en aquest suburbis han arribat a través delpas dels anys. Un exemple de creació i evolució de les faveles de tot el país pot ser la història de les faveles de Rio de Janeiro, conegudes mundialment. Com totes les coses, les faveles de Rio de Janeiro no van tenir milers de persones del dia a la la nit. Les faveles han anat evolucionant a través del pas dels anys. La primera favela de Rio va ser la favela de Morro de Providència durant la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Favelas
  • FAVELAS
  • Favelas
  • Favelas
  • favela
  • favelas
  • Favelas
  • Isidro Favela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS