Les pissarres digitals a les aules

Páginas: 26 (6412 palabras) Publicado: 15 de abril de 2014

LES PISSARRES DIGITALS A LES AULES



Introducció

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) juguen, avui dia, el mateix paper que van jugar en el seu moment la impremta i la màquina de vapor. Això és així perquè es tracta d’una innovació que modifica el tipus de societat en la que vivim. Ens trobem doncs, amb eines que determinen la vida social, essent així causants deles grans transmutacions. Segons Thortsein Veblen i el seu discurs determinista, les TIC són el motor de la història. A més, Marshall McLuhan apunta que les TIC aporten dinàmica social, convertint-se també en el motor dels canvis socioeconòmics. Concretament, les pissarres digitals defineixen una societat global del coneixement que es focalitza, sobretot, en el capital intel·lectual i lacreativitat de les persones.

En aquesta línia, l’educació no ha volgut quedar-se enrere a l’hora de formar als alumnes amb la implantació de les TIC i, d’aquesta manera, assegurar-se una societat futura basada en la informatització i el coneixement i que domini i apliqui correctament les noves tecnologies de la informació i la comunicació. En particular, el sistema educatiu ha de preparar els seusalumnes per tal que en un futur aquests sàpiguen convertir la “matèria primera” en el “producte”, és a dir, la informació en coneixement.

Es preveu que el món laboral del futur demandarà habilitats, coneixements i una formació completament diferent a la que es demana ara i, per tant, adquirir els coneixements bàsics sobre les TIC resulta quelcom essencial. A més, l’escolarització té una tascadeterminant en la generalització del coneixement de manera que aquest gir en el món acadèmic i en el món laboral no acabi esdevenint una forma de discriminació i exclusió.

No obstant, és imprescindible tenir clar que les TIC faciliten l’aprenentatge, però mai el podran substituir. L’objectiu primordial haurà de ser sempre arribar al coneixement, però mai la tecnologia en si mateixa.

Per tald’aconseguir que tant alumnes com mestres utilitzin amb solvència aquest eines resultarà útil actuar en diverses direccions: primerament sobre la infraestructura tecnològica, dotant tots els centres de les eines necessàries. Seguidament, sobre els continguts educatius, posant a disposició de professors i alumnes materials que facilitin l’aprenentatge. I, finalment, caldrà establir en tots els centres elsprocediments que facilitin aquests processos d’aprenentatge i la integració efectiva de les tecnologies en l’àmbit educatiu.

Al llarg del temps, el sistema educatiu ha anat incorporant les diferents innovacions que s’han donat en la societat. Però aquestes s’introdueixen quan ja hi predomina aquesta sensació d’acceptació i utilitat. No obstant, les condicions del mercat també han de serfavorables per tal que la implementació d’aquesta tecnologia resulti viable.1

Hipòtesi

L’ús de les pissarres digitals i la seva progressiva instal·lació es troba en el context del projecte de l’Escola 2.0, relacionada amb la incidència de les TIC. La hipòtesi en què es basa aquest treball és que “la implantació de la pissarra digital ha estat positiva en aspectes relacionats amb l’educació”. Així,amb una progressiva aplicació d’aquesta tecnologia a les aules, es pot considerar que és utilitzada per a molts docents.

Un dels altres aspectes a tenir en compte és l’ús que els professors fan d’aquesta tecnologia. Considerem que les pissarres digitals no han canviat completament la dinàmica de les classe sinó que l’equip docent les utilitza com a complement. Per això és necessària una prèviaformació per treure partit a les pissarres i utilitzar al màxim les possibilitats que aquestes ofereixen.


1. La pissarra digital: teoria sistèmica

Durant el transcurs de l’últim segle, la tecnologia i el seu desenvolupament s’ha estudiat partint de tres enfocaments: l’instrumental, el cognitiu i el sistèmic. Tenint en compte les característiques de cadascun, la implantació de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Pissarres Digitals
  • Nous recursos digitals per a les aules: avantatges, inconvenients i problemes tècnics
  • Camille Pissarro
  • Relats digitals
  • Camille pissarro
  • Aulas
  • En el aula
  • Aula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS