Les vitamines

Páginas: 5 (1033 palabras) Publicado: 30 de diciembre de 2013






Les vitamines









3r d'ESO
2011-2012

Índex


1. Introducció 3
2. Classificació de les vitamines 4
3. Funcions i importància de les vitamines 5
4. Web grafia 7

LES VITAMINES

1. Introducció

Definim com a “vitamina” aquell compost que no pot ser sintetitzat en la quantitat necessària per l'organisme i que, per tan, ha de serintroduïda a l'organisme a partir d'una dieta.
Les vitamines són biocatalitzadors, és a dir, que no tenen cap valor energètic, no aporten energia, però provoquen l'alliberament i transformació de l'energia que ens aporten els nutrients ingerits.
El paraula de “vitamina” s'origina al segle XIX, i és la contracció de les paraules “vital” i “mineral”; mineral vital. Tot i això, el seu significatha anat canviant amb el temps.
El mot “vitamina” no inclou els altres nutrients necessaris per l'organisme com els àcids grassos essencials, els àcids nucleics essencials, els minerals... i d'altres.

Tot i que hem dit que les vitamines són compostos que no poden ser sintetitzats per l'organisme en la quantitat necessària, el nostre cos és capaç de fabricar en petites proporcions d'algunesd'elles:
Vitamina D (és capaç de crear-se gràcies a la llum ultravioleta del Sol i i les provitamines)
Vitamina K (la sintetitza la flora intestinal, que es troba en el còlon)
Vitamina B1 i B12
Les altres vitamines no som capaços de sintetitzar-les i, per tant, n'hem d'ingerir el total de la quantitat diària necessària.

La primera vitamina que es va descobrir va ser la vitamina A (retinol) l'any1909 de l'oli de fetge de bacallà. La vitamina A ajuda al creixement cel·lular mantenint així els ossos i dent en bon estat, una bona salut ocular i el bon funcionament del sistema immunitari, qui combat les infeccions.
La vitamina A es troba al fetge dels animals, en els ous, a les pastanagues... i es considera una vitamina indispensable, i, per tenir una bona salut, se n'ha de prendre de 4000a 5000 IU. En excés pot resultar tòxica.




















3


2. Classificació de les vitamines

La classificació de les vitamines es basa en les seves funcions dins l'organisme i en la seva activitat química; no es classifiquen segons la seva estructura.
Per tan, podem classificar les vitamines en 2 grans grups:
Vitamines hidrosolubles: vitamines que es podendissoldre en aigua
Complex B
Vitamina B1, Tiamina
Vitamina B2, Riboflavina
Vitamina B3, Vitamina PP, Niacina
Vitamina B5, Àcid pantotènic
Vitamina B6, Piridoxina
Vitamina B8, Vitamina H, Biotina
Vitamina B9, Vitamina M, Àcid fòlic
Vitamina B12, Cianocobalamina
Vitamina C, Àcid ascòrbic
Vitamines liposolubles: vitamines que es poden dissoldre en olis i grasses:
Vitamina A, RetinolVitamina D, Colecalciferol (actualment considerada una hormona)
Vitamina E, Tocoferol
Vitamina K, Naftoquinona

*(la solubilitat és la capacitat d'una substància de dissoldre's en una altra)





















4
3. Funcions i importància de les vitamines

Les vitamines són unes substàncies orgàniques imprescindibles en els processos metabòlics de la nutrició dels éssersvius. Les seves funcions més importants són: bioquímiques, antioxidants, hormonals, reguladors cel·lulars, creixement de teixit cel·lular, diferenciació cel·lular,... La major part de les vitamines actuen com a coenzims i grups protèstics dels enzims (biomolècules que catalitzen, augmenten la velocitat, de les reaccions químiques). Les vitamines són biocatalizadors (explicat en el primer punt)


Iel fet que les vitamines realitzin aquestes funcions tan importants pel bon funcionament de l'organisme provoca que tant la seva absència com el seu excés perjudiquin la salut de l'individu en qüestió.
La quantitat necessària per cada organisme depèn de l'espècie de la qual pertanyi i de les situacions en que estigui expòs. Hi ha espècies que no necessiten determinades vitamines, o hi ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vitaminas
  • Vitaminas
  • Vitaminas
  • Vitaminas
  • Las Vitaminas
  • VITAMINAS
  • vitamina a
  • Las Vitaminas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS