Llibres De Cavalleries

Páginas: 10 (2419 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2012
ÍNDEX

1.Introducció
2.Els llibres de cavallers
3. La fusió de la ficció i la realitat cavalleresques
4.El nostre Blandín de Cornulla
5.Una historia sorprenent: Jacob Xalabín
6. Les noves novel.les cavalleresques
7. Curial e Güelfa
7.1. Estructura de Curial e Güelfa
8.Tirant lo Blanc
8.1. Joanot Martorell: una vida novel.lesca
8.2. La novel.la total
8.3. Els eixos argumentals itemàtics del Tirant
9.Tirant a la València del XV
9.1 Un segle esplendorós
9.2. L’aiguabarreig literari valencià
9.3. El > anunciat
10. Bibliografía

1.INTRODUCCIÓ

En la segona meitat del segle XII aparegué en la cultura europea l’ideal cavalleresc que consisiteix en el conjunt de fidelitat i suport al seu señor, defensa dels febles, recerca de glòria personal i coratge davant delrisc i del patiment. Aquesta conducta tingue molta acceptació e importancia entre les classes benestants i molt ràpid van considerar l’order cavalleresc el model idoni que justificava la pirámide social del feudalsme. La cavalleria s’acompanyà de moltes cerimonies molt engalades, de molts protocols i d’una extensa literatura que va capturar l’ideal cavalleresc.
L’origen de la literaturacaballeresca aparegué en uns relats que explicavan les lleis bretones les quals prlaven de la Taula Redona i del rei Artús , del mag Merlí i Margona, de perceval i el Sant Greal. Aquestes primeres narracions reben el nom de materia de Bretanya per la zona en la que aparegué però aviat passaren a França i s’estengueren amb exit per tota Europa.http://cdn.dipity.com/uploads/events/a24f32ca115000c3456b501a21a8d1c8_1M.png

http://www.kalipedia.com/kalipediamedia/lenguayliteratura/media/200803/29/literaturauniversal/20080329klplylliu_3_Ies_SCO.jpg

ELS LLIBRES DE CAVALLERS
Els llibres de cavalleries pertanyen a un gènere literari en prosa, de gran èxit i popularitat a Espanya i en Portugal.Se escriuen des de finals del segle XV fins a 1602 i van començar a perdre la seva popularitat. Elsllibres de cavalleries narraven les gestes i aventures d'un cavaller. En el centre de les narracions hi havia una figura d’un cavaller errant, el qual es veía involucrat en un enfilall de missions arriscades, que normalment superava, que seguien el codi ètic esperat adés esmentat.
La difusió europea de la matèria de Bretanya va ser primerenca a la nostra terra despres aparegueren tanttraduccions en prosa de textos francesos més famosos, com novel.les de nova factura de les quals conservem l’anònima Blandín de Cornualla o La faula de Guillem de Torroella.
La nostra literatura va evolucionar cap a les anomenades novel.les cavallesques, més realistes i versemblants, que reflecten els canvis socials que s’anaven produint a la baixa edat mitjana. La obra més important va ser “El Amadís deGaula” de autor anònim.

LA FUSIÓ DE LA FICCIÓ I LAREALITAT CAVALLERESQUES
Al segle XV, una gran quantitat de cavallers viuen novel.lescament, imitant els seus herois de ficció, i tant podien participar en les empreses de cavallers més pintoresques, com anar a una guerra autèntica. Però la fusió de què parlem també actuà en el sentit invers: els costums i les practiques de la noblesa del’època es van incorporar sobre manera a la literatura. Per exemple:
Les lluites i els combats dels llibres són el model d’espectacles esportius que congreguen moltíssima genta treta per la pomposa posada en escena que comportaven.
Abundaren els vots caballerescos, una mena de promeses fetes a Déu o a una dama.
A la València del XV van abundar les ofenses i els llitigis que es resolien através de combats a ultrança, imitant els judicis de Déu literaris.
Les nostres novel.les cavalleresques, molt més realistes que els llibres de cavallerieis tradicionals, inclouen aspectos que poaven directament d’aquella societat del final de l’eat mitjana.

EL NOSTRE BLANDÍN DE CORNULLA
És un dels pocs relats tradicionals caballerescos que ens pervingut i que considerem obra de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario Texto Llibre De L Ordre De Cavalleria
  • llibre
  • Llibro
  • llibro
  • Ordre de cavalleria
  • Cavalleri 01
  • El Llibre De Les Besties.
  • Llibre de les Besties

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS