Memoria Y Representación

Páginas: 62 (15489 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2012
UNITAT 1. INTRODUCCIÓ SOBRE L’APLICACIÓ CIENTÍFICA MEMÒRIA

1. CONCEPTES FONAMENTALS SOBRE L’APLICACIÓ CIENTÍFICA

Diferencies entre la tradició filosòfica i la psicologia científica ( L’estudi de la ment pretén tenir un fonament EMPÍRIC ( Implica un nou llenguatge. Això, NO implica l’anul·lació dela tradició filosòfics, sinó que és un CONTINUO! Sense ella NO s’hagués fet res. Plató ( Némesis.

Al s.XIX ( Inici de la investigació científica de la memòria. Els primers autors que s’interessen per la memòria:

EBBINGHAUS ( CORBA DE L’OBLIT i SÍL·LABES SENSE SENTIT. Coetani de Wundt. És capaç d’estudiar científicament la memòria (en el laboratori). Wundt creia que la memòria, elllenguatge, l’aprenentatge,... eren processos massa complexes per a estudiar-los al laboratori. Ebbinghaus fa un intent d’estudiar-la i ho aconsegueix amb la repetició del material ( Exemple: Síl·labes sense sentit = NO tenen cap significat, i NO es podien relacionar a res emocional. ( És més complicat de recordar si no tenen cap significat i no les relacionem amb res emocional!!! Les aportacionsd’Ebbinghaus són de tipus MÈTODE, NO teòric!

Importància del treball d’Ebbinghaus ( Els processos complexes com la MEMÒRIA o l’APRENENTATGE tmb es poden estudiar en el laboratori.

BARLETT ( Posterior. Punt de partida ( Crítica a Ebbinghaus!!! ( NO és memòria humana. Aquesta associa, distorsiona segons l’experiència prèvia,... Usa material amb significat (Històries). Barlett observà com la genttransforma la info que originalment rebia. La MEMÒRIA NO és una còpia de la realitat!!! Exemple: Si veus una foto, calen coneixements previs d’interpretar la fotografia. Barlett NO nega les idees d’Ebbinghaus, sinó que diu que tmb podem recordar d’aquesta manera. Les idees de Barlett són importants per l’estudi de la memòria dels testimonis.

Després de Barlett hi ha un salt fins als anys 70, degut a quèel segueixen els anys del CONDUCTISME.

Anys 70 ( PSICOLOGIA COGNITIVA ( Torna l’interès per la MEMÒRIA. Estudiada al laboratori (Influència del Conductisme). La Psicologia Cognitiva compara a la ment humana amb els ordinadors.

Les teories desenvolupades sobre la base de material de laboratori simplificat i artificial resultaven difícils d’aplicar a la vida quotidiana ( Crítica ( Lainvestigació en psicologia de la memòria s’interessa per qüestions trivials i sense importància i presten poca atenció a l’aplicabilitat dels resultats al món exterior.

Crític ( Ulrich NEISSER: Si X és una característica impostant o interessant de la conducta humana, aleshores X ha sigut rarament estudiada pels psicòlegs. ( Reclama en el seu llibre Cognitive Psychology o Memory Observed que elsestudis sobre MEMÒRIA HUMANA tinguin VALIDESA ECOLÒGICA = Que s’estudiïn en CONTEXTS NATURALS i d’APLICACIÓ. Estudiar-la tal i com es donen, en al vida quotidiana. Influenciat per Gibson i Brunswick

DIFICULTATS PER A L’ESTUDI CIENTÍFIC DE LA MEMÒRIA ( La MEMÒRIA humana és tan COMPLEXA que investigar-la en situacions incontrolades és difícil!!! Algunes raons són:

– Els fenòmens mentals sónINACCESIBLES ( Com ho fem per veure els processos de memòria? No els podem veure! Tenen una ARQUITECTURA INVISIBLE!

– Són molt RÀPIDS.

– El sistema cognitiu és INTERACTIU. Es correcta amb altres: emocions, llenguatge, percepció, etc.

El primer en estudiar la MEMÒRIA HUMANA en la VIDA QUOTIDIANA ( Francis GALTON ( Basant-se en el treball observacional. L’interès va seguir floreixen amb elstreballs de:

– Barlett ( UK.

– Psicòlegs de la Gestalt ( Alemanya.

– Mètode d’Ebbinghaus ( Va dominar l’estudi de la memòria humana fins als anys 70, quan l’enfoc COGNITIU va arribar a dominar ràpidament l’estudi de la memòria.

EL LLENGAUTGE DE LA CIÈNCIA. LLEIS, TEORIES i MODELS

LLEI = Ideal de al vella ciència (s.XVII). Són descripcions de regularitats que passen a través d’un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Representacion y memoria
  • “Corona de sombra” y las técnicas de representación de la memoria colectiva
  • Psicologia memoria y representacion
  • Representacion de Datos en Memoria
  • representacion
  • Representacion
  • Representacion
  • la representacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS