MILL KANT HUME

Páginas: 18 (4275 palabras) Publicado: 9 de abril de 2014
JOHN S MILL:
1. Teoria
1.1 Tesis Ètiques: Utilitarisme. Principi Utilitarista
L'ètica de Mill és la resposta a l'ètica de Kant, la qual considera inadequada, perquè:
- no té per objectiu aconseguir la felicitat
- ens porta a un conflicte de deures

Mill fonamenta la seva ètica amb el Principi Utilitarista: "Actua sempre de manera que la teva acció produeixi el màxim benestar/felicitat almàxim nombre de persones".

Concretant:
1. El plaer i l'absència de dolor són els únics objectius desitjables per si mateixos.
2. Les accions són correctes si tendeixen a produir felicitat, i incorrectes si tendeixen a produir infelicitat.
3. La felicitat = plaer+ l'absència de dolor. La infelicitat = al dolor + l'absència de plaer.

Càlcul utilitarista: Estratègia racional que permetdeterminar quina acció és la millor, tenint en compte les persones que en poden sortir beneficiades.

Altres característiques de l'ètica utilitarista:
1. Teleologia i Conseqüencialisme: És una ètica que dona importància a la finalitat i les conseqüències de l'acció, no en l'acció en si mateixa.
2. Impersonalitat: És una ètica que intenta ser imparcial, ja que tothom té dret a ser feliç, i ningúpot reclamar ser més feliç que ningú altra per "ser qui és".
3. Generalització: És una ètica que considera que allò que fa vertaderament feliç (ajudar els altres,
és generalitzable a tothom. Contràriament al que defensava Kant, els deures no són universals, però el desig de ser feliç sí.
4. Prudència: És un principi moderador de les espectatives generades per l'acció. La prudència ens obliga aconsiderar que no sempre les conseqüències obtingudes a partir d'una acció s'ajusten al que s'havia previst o als nostres desitjos inicials. La prudència ens obliga també a preveure accions alternatives (un pla B) quan els resultats no són els esperats.
5. Agregació: La suma de la felicitat de moltes persones és superior, i per tant, preferible, a la felicitat individual d'una única persona.Aquesta característica explica perquè és preferible, en elDilema de l'home gras, sacrificar la vida d'aquest home per salvar la dels nens lligats a la via.

Tipus d'Utilitarisme:
Utilitarisme de les regles (Mill) / Utilitarisme dels actes (Bentham)
Per Bentham, el criteri utilitarista s'ha d'aplicar sempre a casos concrets. Cada cas és particular i, doncs, no hi poden haver regles generalsutilitaristes.

Mill, en canvi, pensa que sí: sempre és preferible tenir una norma que funcioni que no tenir-la. (exemple: és sempre més útil salvar les vides dels innocents que les dels culpables de crims)



Utilitarisme de les Preferències
Peter Singer defensa que la utilitat depèn de les preferències que tinguin els agents. Que una acció sigui bona depèn, sobretot, que una majoria de personesla prefereixin, a més de nosaltres mateixos. Augmentar el consens preferencial dóna més base a l'acció escollida, perquè amplia la probabilitat que les conseqüències d'aquella acció siguin les esperades.

Utilitarisme Negatiu
L’utilitarisme negatiu no busca el màxim bé sinó evitar «el màxim de mal possible», perquè resulta més eficaç evitar el patiment que promocionar la felicitat.

Promoure lamínima quantitat de dolor o de dany per al màxim nombre d’individus de tal manera que «el patiment inevitable estigui repartit de la manera més igualitària possible», planteja un problema perquè entre el bé i el mal sovint no hi ha una contradicció linial –el món no és una pel·lícula amb bons i dolents– i perquè ni  el bé ni el mal són magnituds pures.

Crítiques a l'Utilitarisme
1. Fins aquin punt una acció no és rebutjable en si mateixa? robar, matar...
2. Tota decisió que prové d'un càlcul, no és una decisió freda, allunyada dels sentiments? Exemple: "Dilema de l'home gras".

1.2 Tesis Socials: Liberalisme, "Socialisme", Feminisme (Harriet Taylor)
El liberalime: Per a Mill, la llibertat és un valor irrenunciable sense el qual es fa impossible aconseguir el benestar i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Kant y Mill
  • kant y hume
  • Hume Y Kant
  • Hume y kant
  • KANT-HUME
  • Hume and mill
  • Le felicidad segun kant y mill
  • Etica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS