Model Instruccional

Páginas: 8 (1815 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2012
IDENTIFICACIÓ DEL MODEL DE DISSENY INSTRUCCIONAL APLICAT A UNA SITUACIÓ CONCRETA D’ENSENYAMENT- APRENENTATGE

Introducció

Situaré la meva acció formativa a 2n d’ESO, concretament dins l’àrea de Llengua catalana i literatura. La guia d’aprenentatge que programaré es basarà, lògicament, en l’ordenació curricular de l’etapa de l’Educació Secundària Obligatòria, establerta en el Decret143/2007. El meu centre participa del projecte 1x1 i disposa d’uns entorns d’aprenentatge (EVA) molt complets. Tenim una aula virtual (Moodle) per reforçar i ampliar els continguts del llibre digital i una intranet per comunicar-nos entre els membres de la comunitat educativa. Tot i disposar d’un entorn virtual d’aprenentatge, les classes són presencials i s’utilitza l’aula virtual com a complementdel treball a classe i a casa.

Després de la lectura del mòdul 2, el model de disseny instruccional que crec que encaixa millor a la meva situació d’ensenyament-aprenentatge és l’ASSURE, però també hi aplicaré parts del model genèric ADDIE.

Descripció-justificació de les fases del model ASSURE / ADDIE segons la meva acció formativa.


1. Analize. És molt important analitzar lescaracterístiques dels alumnes per tal de detectar-ne les necessitats i l’entorn on es manifestaran. Segons el model ADDIE, en aquesta fase cal analitzar també l’entorn i el contingut per tal de detectar els possibles problemes.


1. Entorn


La proposta d’intervenció docent que descric se situa en un institut de secundària. És un centre tecnològicament complet: PDI, projectors, aulesvirtuals, escàner de digitalització ràpida i 1x1. La docència bimodal és habitual en la majoria d’assignatures. La comunicació és via intraweb. La direcció del nostre centre ha fet una aposta tecnològica molt important.

2.1.2. Perfil de l’alumnat
Em situo en un institut de Girona amb un percentatge aproximat de població autòctona del 70%, un 25% d’immigració “assimilada” i un 5%d’alumnes d’incorporació tardana. Només hi ha tres alumnes d’aula d’acollida, que ja tenen unes hores específiques d’immersió lingüística, i dotze alumnes de reforç. És un alumnat educat en les TIC, ja que el curs passat vam entrar en el projecte 1x1. Cal dir que l’alumnat s’adapta ràpidament als canvis educatius que impliquin l’ús de les TIC perquè els resulta una proposta molt més atractiva que latradicional. Aplicaré la meva intervenció als quatre cursos de segon. Són classes d’uns 30 alumnes.

Conclusió: el meu centre ha fet una aposta tecnològica important que cal rendibilitzar. Hi ha una diversitat a atendre i l’ajuda tecnològica ens beneficiarà a tots. Com que disposem només de 3 h setmanals, l’aula virtual permetrà continuar a casa el treball de classe de manera asíncrona. Per tant,puc continuar endavant amb el meu projecte tecnopedagògic.


2. State. Objectius o resultats que esperem de l’aprenentatge del curs.


La finalitat bàsica de l’àrea de llengua a l’ESO és que, en acabar l’etapa, l’alumne sigui capaç de comprendre i produir missatges orals i escrits amb propietat, autonomia i creativitat. En resum, es pretén un assoliment lingüístic competencial complet.Cada nucli d’activitat (NA) haurà de tenir unes fites lligades als objectius de l’àmbit de llengües prescrits al currículum. L’objectiu TIC serà aconseguir la construcció de coneixement col·laboratiu a través de fòrums, wikis... i facilitar les tasques negociades (ampliacions, tasques voluntàries per pujar nota, reforços...).

3. “Disseny”. El model ADDIE dóna la importància que crec que téaquesta fase. És el moment de seqüenciar i dividir el contingut, tenint en compte també l’enfocament didàctic.


Programaré les dotze unitats temàtiques del llibre en les quals es desenvolupen els continguts del segon curs d'ESO de la matèria Llengua catalana i literatura. Les distribuiré en tres trimestres, segons marca el calendari, i relacionaré les festes del calendari amb els continguts....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modelo instruccional
  • MODELOS INSTRUCCIONALES
  • Modelos instruccionales
  • Modelos instruccionales
  • Modelo instruccional
  • EL MODELO ADDIE EN EL DISEÑO INSTRUCCIONAL
  • Modelos de diseño instruccional
  • Modelo Kemp de Diseño Instruccional

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS