Moviments i tendencies

Páginas: 7 (1634 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
Literatura medieval

Literatura medieval: introducció Fins el segle IX a Occident només s’escrivia en llatí, i l’ús de les llengües vulgars quedava en l’àmbit oral. Existia una literatura popular de transmissió oral, constituïda per poemes èpics i lírics que difonien els joglars que s’ha perdut. Les llengües vulgars agafen protagonisme en l’escriptura ( registres, lleis, sermons...) En el cascatalà , els primers textos escrits són documents jurídics i religiosos i daten del s. XII.
POESIA TROBADORESCA va aparèixer a Occitània el s. XII i va influir en la lírica europea posterior.
 Innovacions: Usa la llengua vulgar, l’occità, més comprensible per la gent. Els poemes eren d’autors coneguts Temes profans, sobretot l’amor cortès. Feia una poesia cortesana vinculada als castells.POESIA: L’AMOR CORTÈS Cortès i fina: aplicat al sentiment amorós significa noble, lleial i gentil. Poesia cortesana de base feudal: La dama a qui va destinada la poesia és la dòmina o senyora. El poeta és el seu vassall que ha de servir-la, és a dir, estimar. El trobador ( poeta) és un enamorat per tant són sinònims. Etapes que van establir en la relació amorosa, tenint en compte la intensitat: Tímid( no gosa expressar els seus sentiments) Suplicant ( la dama l’ha animat a manifestar-se) Enamorat tolerat ( la dama li ha regalat un objecte personal) Amant Poesia trobadoresca: gèneres Cançó: gènere amorós per excel·lència. Lloar i idealitzar la dama.Entre cinc i set estrofes, anomenades cobles, amb una tornada on hi ha el senyal ( nom de la dama). Si parla malament de la dama la cançó rep elnom de maldit. Sirventès: és satírico-polític, enemistat entre el trobador i un enemic seu. Alba: separació dels enamorats que han passat la nit junts. Plany: lamentació per la mort d’un personatge important.Poesia trobadoresca Era refinada i sovint difícil i seguia unes normes molt estrictes que reben el nom de preceptives: - Les rasós de trobar de Ramon Vidal de Besalú - Regles de trobar de Jofrede Foixà Trobadors catalans: Berenguer de Palol, Guillem de Cabestany, Guillem de Berguedà, Ramon Vidal de Besalú i Cerverí de Girona ( Guillem de Cervera) Poesia medieval: s. XIV-XV Pervivència de la lírica trobadoresca encara que es va iniciar un procés de desoccitanització. Contactes amb Itàlia: van obrir la influència del dolce stil novo. Jordi de Sant Jordi: Segueix la tradició delstrobadors però amb un lirisme menys convencional que resulta nou.
Ausiàs Marc: trenca amb la tradició provençal: per la temàtica i la intensitat dels sentiments. És un poeta modern: proper als poetes italians. És el primer a deixar l’occità i escriure en català. La seva poesia manté trets medievals: la mètrica i l’ús del senyal per a la dama. La seva obra consta de 128 poemes. La majoria tenenl’estructura de la cançó tradicional. Influeix en altres poetes, tant catalans com castellans: Pere Serafí, Garcilaso de la Vega. Literatura medieval: narrativa La primera narrativa en llengua vulgar que apareix a Europa és de caràcter èpic: cançons de gesta. A Catalunya no se n’ha conservat cap exemple. Al final del s. XII a França neix el roman, que pren el nom de Matèria de Bretanya ( per la temàtica), iarriba a Catalunya i constitueix el precedent de la novel·la cavalleresca. Cancelleria Reial: organisme burocràtic de la Corona d’Aragó creat al s. XIII per Jaume I. Redactaven els documents administratius en català, aragonès i llatí. Va establir un model lingüístic unitari a tots els territoris de la llengua catalana. Cròniques Són extenses narracions en prosa de fets històrics. Objectius:
1.-deixar constància d’uns fets que havien de servir d’exemple a prínceps i governants, en especial als futurs reis catalans.
2.- justificar la política reial.
3.- satisfer la vanitat de la casa reial, enaltint el monarca.
4.- fomentar l’esperit nacional.





Llibre dels feits de Jaume I És la primera de les nostres grans cròniques. Forma autobiogràfica encara que el rei no la va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geometria i moviments
  • LES PLAQUES TECTÒNIQUES I ELS SEUS MOVIMENTS
  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Moviments Ondulatoris (Teoría I Problemes)
  • TENDENCIAS QUE VALEN BILLONES DE DO LARES I
  • El Camp Espanyol I Societat I Moviments Socials
  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Moviments feministes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS