El Camp Espanyol I Societat I Moviments Socials

Páginas: 13 (3134 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2013
TEMA 7El camp espanyol
Pagina 169S. XIX El problema de l'amortització de la terra i la necessitat de una reforma agràriaEn Espanya la terra estava estancada. A partir del 1780 la població augmentava cada vegada més ràpid i això causà-una falta d'aliment i freqüents crisi de subsistència. La terra estava dividida entre institucions clero y noblesa. Les propostes de reforma dels il·lustrats Elsil·lustrats van limitar els drets de pasturatge ambulant. Van pensar que L'accés a la terra i la integració d'aquesta en el mercat eren clau per a la reforma agrària. Fomentaren la lliure circulació d'algunes mercaderies y llibertaren el preu del emmagatzematge de productes. La reforma agrària liberal En dos anys (1836-1837) van consolidar la propietat privada i la disponibilitat de la terraObjectius de la reforma agràriaEls objectius de la reforma eren aconseguir recursos per a l'exercit liberal i reduir el gran dèficit. Més endavant pensaven en un desenvolupament de l'agricultura, propietaris més emprenedors i disposats a introduir millores. L'impuls reformista dels liberals Procediments utilitzats La reforma agrària va fer-se amb tres mesures:·El fi de les atribucions jurisdiccionalsdel senyor feudal.·La desvinculació la terra associada a una família o institució es podia vendre sense traves.·La desamortització de les terres de l'església i dels ajuntaments com a subhasta pública que va llibertar el us del camp de forma ampliaResultats aconseguits llums i ombres La reforma va consagrar els principis de la propietat privada i de lliure disponibilitat de la terra.Fou el fi delspatrimonis units obligatòriament i la seua pertinença a una família o institució.Va augmentar en gran nivell la quantitat de terra cultivada, això va permetre prescindir de les exportacions de cereals.Els antics senyors van mantenir la propietat de les terres i així molts llauradors passaren a ser jornalers ,arrendataris o assalariats. Un dels greus problemes va ser el lent augment de la produccióque causa una falta d'innovació en els latifundis per ser productes d'autoconsum.Conseqüències del proces reformista
Canvis en la propietat de la terra Va constatar els principis de la propietat privada i de lliure disponibilitat de la terra. Va organitzar de forma capitalista l'economia.Estímuls per al creixement Agrícola El augment de superfície de cultiu. Abolició de privilegis de la mesta.Llibertat d'arrendament agrari i pru d'emmagatzematgeProblemes econòmics i social derivats del procés Va decréixer el treball agrari i va baixar els salaris que augmentaren la migració a la ciutat. També causà migració de població a SudAmericaEl desenvolupament de l'agricultura espanyola durant el segle XIX La agricultura va ampliar la superfície de cultiu, va donar treball a menys gent i vaaugmentar de forma molt escassa la mecanització del camp.Fins a quin punt la manera com es va dur a terme la reforma agrària liberal és responsable de l'endarreriment Agrícola d' Espanya en el segle XIX?El problema del endarreriment de l'agricultura Espanyola va ser causat per la lliure subhasta del terreny desamortitzat i desvinculat deforma que no arribara a mans de les persones interessades en lainnovació i actualitzar els camps. Per altra banda els problemes que Espanya tenia amb el deute i altres van ser un important fre.Pagina 170Activitat 3a) La part Nord-Est de Catalunya i País Basc. La part del Cantàbric tenia més siderúrgica i al nord est del mediterrani predominava el tèxtil, material ferroviari i ciment. Les dues zones tenien fabriques de gas i drassanes. Destaca la part tèxtil deBarcelona i de Bregara.
b)Altres capitals tèxtils eren Alcoi, Màlaga, Sevilla, Madrid, Bejar, i A Corunya. Al Cantàbric i el Mediterrani hi abunda la producció de gas. Les drassanes a Galícia i les Canàries.
c)A la part central i central-est de la península. Abunda el plom, el sofre, mercuri i el coure. I ferro a Euskadi.
d)Espanya va començar a exportar part de la producció de la agricultura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Societat i moviments socials al segle XIX
  • Pregunta clau tema 6. Societat i moviments socials al segle XIX
  • Transformacions agràries, expansió industrial, societat i moviments socials del segle XX
  • Moviments i tendencies
  • Geometria i moviments
  • El medi i la societat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS