Pac 1 Diseny Curricular

Páginas: 30 (7471 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2012
AULA 3 GRUP 7
ALUMNES: Rosa Maria Ollé Balagué
Diana Pérez Alberola
Betsabé Vila Pérez


PAC 1: ELS FONAMENTS DEL CURRÍCULUM





1.- JUSTIFICACIÓ I ANÀLISI DE LA PROPOSTA.
D’acord amb Romiszowski (1981), les intencions educatives es poden referir —independentment del grau de concreció amb què s’enunciïn— bé als resultats de l’aprenentatge de l’alumnat, bé als continguts de lesactivitats d’ensenyament i aprenentatge, bé a les característiques mateixes d’aquestes activitats. Si bé aquests tres elements estan sempre presents en l’educació escolar, la importància relativa que s’atorgui a cadascun dóna lloc, de fet, a tres vies d’accés possibles per a definir i concretar les intencions educatives.
a) La via d’accés pels resultats esperats de l’aprenentatge suposa que lesintencions educatives es concreten precisant els aprenentatges que l’alumnat ha de fer com a conseqüència de la seva participació en el procés educatiu. En aquesta alternança, els continguts i les activitats d’ensenyament i aprenentatge s’escullen d’acord amb els resultats esperats, que es converteixen en l’element fonamental per a concretar les intencions educatives.
Dins d’aquesta viad’accés podem trobar encara diferents maneres de concretar les intencions educatives: segons el grau de concreció escollit per a formular-les —la primera de les dimensions abans esmentada— i segons la teoria psicològica de referència utilitzada per a explicar els processos d’aprenentatge i els seus resultats.
b) Escollir els continguts com a via d’accés per a definir i concretar les intencionseducatives implica partir d’una anàlisi en profunditat dels possibles continguts de l’ensenyament amb la finalitat de seleccionar-ne
aquells que tenen més valor formatiu (Schwab, 1974; Hirst i Peters, 1974; Phenix, 1978). D’aquesta manera, tant les activitats d’ensenyament i aprenentatge mitjançant les quals es posa en contacte l’alumnat amb els continguts seleccionats, com els resultats esperats del’aprenentatge són elements que depenen de l’anàlisi de les característiques i de l’estructura interna dels continguts. La via d’accés pels continguts és un dels trets distintius de “l’enfocament
racionalista del currículum” (Eisner, 1979), segons el qual els alumnes, en posar-se en contacte amb les disciplines en què estan organitzats i estructurats els coneixements, assimilen els models de pensamentque aquestes vehiculen.
c) La tercera via escull les activitats d’ ensenyament – aprenentatge . L’objectiu és definir i concretar les intencions educatives . Hi ha activitats que per les seves característiques tenen un valor educatiu intrínsec al marge del contingut concret que permeten treballar i dels aprenentatges als quals poden donar lloc.


La proposta educativa és una programació anualde primer de primària per treballar l’àrea de matemàtiques.
La primera Unitat Didàctica es centra en la numeració i el càlcul amb nombres del 0 al 9. Els infants aprendran a comptar fins a 9 endavant i endarrere, sumar fins a 9 i ordenar els nombres del 0-9 de gran a petit i de petit a gran. Es presenten les relacions entre nombres amb els signes < i >. Pel que fa a la resolució deproblemes, hauran d'aplicar la suma amb resultats fins al 9. També se'ls presenta un sudoku de 9 caselles que hauran de completar amb tres figures diferents.
Les raons que porten a treballar aquests continguts, que considerem molt útils i profitosos, són que els infants han d’estar en contacte permanent amb els aspectes o fenòmens quotidians que tenen lloc en el seu entorn més immediat.Per tant, la tasca haurà d’atendre, en la major mesura possible, la satisfacció dels interessos i les necessitats dels alumnes tenint en compte la seva integració social. Això es farà a través de l’aplicació d’un pla d’acció adequat per a la consecució de l’objectiu proposat, que a continuació exposarem.


2.-CONTEXT DEL CENTRE.
Aquesta unitat didàctica va dirigida a un curs de 1r...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PAC 1
  • Pac 1
  • Pac 1
  • PAC 1
  • Pac 1
  • PAC 1
  • Pac 1
  • PAC 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS