Pac 3

Páginas: 15 (3643 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2012
PSICOMETRIA Mòdul 4 i síntesis
Tercera Prova d’Avaluació Continuada –PAC3

ENUNCIATS DE LA PAC

1. PREGUNTA Tenint en compte que el qüestionari EPQ, dissenyat per Eysenck, inclou tres dimensions bàsiques de la personalitat, que són la E-Extraversió, la N-Neuroticisme i la PPsicoticisme, i una de complementaria, la L- Dissimulació/Conformitat, la finalitat amb la que un psicòleg podriaaplicar el test seria per descriure, classificar i predir la conducta dels subjectes, però, primordialment, per seleccionar, orientar i fer el diagnòstic referit a diferents àmbits i contextos. Els diferents contextos als quals Eysenck aplica el test EPQ son l’àmbit industrial, clínic, escolar i d’investigació. Pel que fa a l’àmbit de la psicologia del treball i de les organitzacions, l’ús del testserveix per predir a mig i llarg termini, objectiu principal de la selecció que és possible gràcies a l’anàlisi del comportaments estables. Per tant s’utilitza en tasques de selecció de personal, anàlisi de recursos humans, promocions internes, anàlisi del rendiment laboral, etc. També trobem aplicació als estudis de mercat, permetent posar en relació hàbits i tendències de consum i de lleure. Pel quefa a l’àmbit clínic, el test té aplicabilitat per a esbrinar el grau d’equilibri intrapsíquic del subjecte i s’utilitza exclusivament com a classificador, descriptiu i predictiu. Per altra banda, en el marc del counseling o assessorament personal i escolar, la seva aplicació permet observar si la persona posseeix els trets de caràcter idonis per a afrontar determinades activitats i/oaprenentatges. A més, permet observar la relació entre personalitat i èxit acadèmic. Així doncs, compleix una tasca preventiva, ja que serveix per detectar precoçment les personalitats amb un risc de desadaptació més gran. Finalment, l’ús del test en investigació ha posat en relació nombrosos paràmetres personals, cognitius, estilístics, amb estratègies d’afrontament i d’altres eixos d’anàlisi psicològica ambfinalitats descriptives, classificadores i predictives. 2. PREGUNTA 2.1. L’estratègia de validació que ha estat utilitzada amb l’anàlisi anterior és l’estratègia de validació de l’estructura interna d’un test multidimensional, que consta de tants components com dimensions hi té. A partir d’aquest anàlisi es valorarà si cada component resumeix un subgrup d’ítems diferents.

1

PSICOMETRIATercera Prova d’Avaluació Continuada –PAC3

2.2. Podem concloure que el test EPQ-RA és un test multidimensional, ja que s’observa una estructura simple de la matriu, que consta de 4 components. A cada component trobem càrregues factorials que es troben elevades, i per tant són representatives de la dimensió, i càrregues factorials que no ho són. Això permetrà afirmar la multidimensionalitat deltest, l’existència de 4 dimensions que donen una visió diferent del constructe que s’analitza, que en aquest cas és la personalitat. 2.3. Les escales que corresponen, segons la teoria d’Eysenck, a cada un d’aquests quatre components extrets són les següents:     Component 1: Escala N (Neuroticisme) Component 2: Escala E (Introversió- Extraversió) Component 3: Escala L (Sinceritat oDissimulació/Conformitat) Component 4: Escala P (Psicoticisme)

2.4. Els resultats obtinguts, respecte els extrets en l’article del cas 1 de l’annex del material de l’assignatura, presenta varies similituds i alguna diferencia destacada. Són similars en puntuacions perquè en els dos casos, els ítems per a cada escala són representatius, és a dir, les correlacions són superiors a 0,30. De totes formes, espresenta alguna diferència. Per un costat, les correlacions obtingudes en l’article del cas 1, són més redundants ja que la majoria de correlacions són superiors a 0,50. Per l’altre, trobem la característica més destacada: el signe d’algunes càrregues factorials de l’article del cas 1, especialment les de l’escala L, són negatives. Això és degut, probablement, a una codificació diferent de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Metodes pac 3 uoc
  • PAC 3 HISTORIA DE LA PSICOLOGIA
  • Libro Pac Naturaleza 3
  • Pac 3 Història Psicologia
  • Metodes pac 3 uoc
  • Pac 3 El DesEnvolupamEnt En l'Adolescència
  • Educacio especial pac 3 uoc
  • PAC 3 Casadesus Blancas Gemma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS