Personalitat

Páginas: 7 (1682 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2010
Al parlar de persones i al saber que de totes no n’hi ha cap d’igual, pensem que son varis els aspectes que les diferencien, alguns d’aquests aspectes son en relació a la constitució, i ens referim a la part mes morfològica i física de cada persona.
Per altra banda també ens serveix per a englobar altres aspectes diferenciadors, el terme de temperament, aquest fa referència a lescaracterístiques emocionals de la conducta, son trets que també estan determinats per la configuració morfològica i fisiològica de la persona.
Finalment i si parlem de caràcter, cal saber que aquest també es diferenciador, i que constitueix l’estructura de la personalitat, reuneix sentiments i actituds matisats pels valors ètico-morals de la societat en que les persones viuen. Engloba característiques que calser mes valorades des de la part qualitativa, que des de la quantitativa.
En relació al nostre cas, veiem exemples de:
Constitució:
Quan parla de la seva mare, ens diu que aquesta és morena i ampla, això és un fet de constitució que la caracteritza.
Del seu pare ens diu que és ros i corpulent, això també és una descripció de la seva constitució.
D’ell mateix ens diu que és blanc, baix, amb elcoll curt i de rostre massís, que te dos ulls petits, el nas amb forma de ganxo i un llavi inferir lleugerament però decididament més saltat que el superior. També diu que és baix i que el seu cos no resultat estatutari.
Tots aquests exemples fan referència a la constitució de les persones que ens parla ja que ens informen de característiques morfològiques seves, concretament fa unes petitesdescripcions del seu aspecte físic.
Temperament:
De la seva mare sabem te rancúnia.
D’ell mateix ens diu que és covard, que te el costum de perdre els estreps, i que és despietat, ressentit. Veig que a vegades s’exalta de pensament però que no actua segons aquestes idees de rebel·lió que te)
Son definicions que fan referència al temperament ja que ens mostren característiques emocionals, no sonaspectes que l’acompanyin en totes les accions però si en determinats moments respon d’aquesta manera.
Caràcter:
De la seva mare sabem que és callada.
Ens diu que el seu pare era un home molt vil.
El nostre personatge es presenta com a un home virtuós, subversiu, sorprenentment sincer (segons ell, però jo crec que només ho és dins el seu propi discurs), considerat i amb bons modals, al mateixtemps que envejós i rancorós.
De tots els aspectes que es fa referència en aquest apartat en veiem una manera de ser, son qualificacions “a llarg termini”, és a dir creiem que els personatges definits amb aquestes qualificacions sobre el seu caràcter respondran a diferents moments i diferents situacions en relació al que comporta ser així, respondrà el nostre personatge com a home mes aviatintrovertit, rancorós, envejós, etc.

Els hàbits, entesos des de la psicologia, son conductes (majoritàriament) observables i consistents. D’alguna manera, son aquells aprenentatges que hem fet al relacionar estímuls i respostes de manera duradora i estable. Entenc que estan força relacionats amb l’estímul, i de com aprenem a respondre davant d’aquest.
Els estats psicològics fan mes referència a comportem a terme o fem ús dels trets de personalitat en moments determinats, que no vol dir en accions concretes, sinó que podria ser, en temporades senceres. Entenc que tot i haver-hi una regularitat o estabilitat en els hàbits i sobretot en els trets, responem a un mateix estímul de diferent manera segons el nostre estat psicològic del moment en que s’esdevé.
Quan es parla de tipus depersonalitat, entenc que es fa referència a una classificació que ens permetria generalitzar en relació tant a trets com hàbits, és a dir, es podria entendre que entrar a formar part d’una categoria o grup, per tant tipus de personalitat ja explica com un es comporta, una mica el per que i amb capacitat també de predir. Ho entenc com una manera de poder parlar d’un terme com es el de personalitat que n’hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La personalitat
  • TIPOLOGIES DE PERSONALITAT
  • Psicologia de la personalitat
  • TEORIA DE LA PERSONALITAT
  • Pisco Personalitat
  • Psicologia De La Personalitat
  • Personalitat
  • Historia psicologia personalitat en criminologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS