Presocràtics I Platò

Páginas: 13 (3125 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2012
cs i platòPERSOCRÀTICS
NAIXEMENT DE LA PREGUNTA FILISÒFICA
Els primers intents d’explicar el món es donen en els mites (mythos) com la Elíada i l’odissea d’Homer, que són relats tradicionals que expliquen de forma narrativa els grans temes de la vida que es regeixen per les formes ocultes dominades per deus i herois, també subjectes a destins que escapen a l’explicació racional.
Els primersfilòsofs (que sorgien a Milet al S.VI a.C degut a una sèrie de circumstàncies socials i culturals) comencen a estar insatisfets amb les explicacions mítiques (cosmogonia) i busquen una raó interna que regeixi un món (cosmos) amb un ordre lògic (logos). Intenten trobar un principi fonamental de tot (arché) que hagi donat lloc a la pluralitat aparent i canviant de les coses, un origen, substrat detot canvi i causa explicativa de tot canvi o transformació, impertorbable. Conceben la natura (physis) com el conjunt de tots els éssers engendrats, vius o no, com allò del que prové ‘’tot el que és’’.
Les fonts dels textos presocràtics són essencialment les cites i mencions que altres autors han fet posteriorment de les seves altres.
ESCOLA DE MILET (primera escola filosòfica de la historia)Tales: (S.VII – VI aC, Milet , jònica) considerat el primer filòsof existent. Per a ell, el principi fonamental de tot (arché) és l’aigua, idea que por semblar trivial i propera al mite. Arriba a aquesta convicció per tres raons:
* L’aigua ens envolta per tot arreu.
* Allò que transmet la vida (semen) és líquid (semen té la mateixa arrel que ‘’semilla”).
* L’aigua és l’element més bàsicde tots els éssers humans.
Aneximandre: (S.VI a.C, Milet) possiblement deixeble de Tales. Comença a suggerir una idea d’ordre en el procés de la realitat. Troba objeccions a la resposta de Tales (contrarietat del foc i l’aigua, aigua limitada pel sòlid) que indiquen que el principi fonamental no pot ser un element determinat, sinó indeterminat, il·limitat, indiferenciat, que tota la realitatprocedeix d’ell i la conforma la multiplicitat del cosmos. Quan les coses “moren” retornen a aquest principi (l’anomena àpeion en comptes d’arché). Aquest fet obre la porta del mon abstracte.
Anaxímenes: (s. VI a.C, Milet) possible deixeble d’Anaximandre, astrònom. Considerava l’aire com a principi fonamental de totes les coses, que es indefinit però concret. Tota la realitat prové d’ell, percombinació de l’aire amb la terra, el foc i l’aire regeix la multiplicitat del cosmos.

Pitàgores: (s. VII a.C, Gamos, Grècia) possiblement deixeble d’Anaximandre. Fou el primer en autodenominar-se filòsof i definir filosofia com a passió per el saber. Les seves idees estan íntimament connectades a l’escola pitagòrica que va fundar a la magna Grècia. El concepte d’arché entra en crisi (si la substanciaes mòbil, no pot ser permanent, i tampoc pot actuar com a substrat), això condueix als pitagòrics a la seva recerca d’un autèntic arché permanent. Creuen que les matemàtiques (ciència que van fer progressar) eren el principi fonamental dels essers, del que existeix i canvia contínuament (son els logos de la physis). El numero es estable, permanent i anterior a totes les coses, i veuen en ells lesraons de proporcionalitat i harmonia.
L’escola pitagòrica era molt rígida. Els pitagòrics van ser expulsat i perseguits (pel seu elitisme, ressentiment de Piló, que no va ser admès).
Heràclit: (s. VI a.C, d’Efes) sobrenom de “el foc”, s’expressava amb aforismes. Fonts per conèixe’l: cites de Plató, Aristòtil, Diògenes... Sosté que l’arché és el foc, element màximament inestable dins de laphysis, que es transforma en aigua, aire i terra. Afirmava que “tot flueix” i està en moviment constant, cosa que significa que res no por arribar mai a ser igual a si mateix (nega el principi lògic d’identitat i existència de les coses). Per garantir una relativa estabilitat de les coses, afirmava l’existència d’una guerra de contraris. Aquesta constant mutació esta regida per un logos. El saber...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Presocràtics i preplatònics
  • Plato i Ebbinghaus
  • Matemàtiques i veritat en platò
  • Plató
  • Relació entre Plató i Màtrix
  • Antropologia de Plató i Descartes
  • G. Colli I Plató
  • Plato i el show de truman

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS