Primera guerra carlina

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (479 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
-----------------------
La Regència i la Primera Guerra Carlina

1833 – Mort del rei Ferran VII i proclamació de la seva filla Isabel com a reina d’Espanya.

La nova reina Isabel II tenia 3 anysd’edat. La seva mare, la reina Maria Cristina, és confirmada com a Regent.

Els isabelins o cristins pretenien iniciar la liquidació de l’Antic Règim i una via envers una economia liberal icapitalista.

La guerra suposava un enfrontament entre dues formes de concebre l’Estat i la monarquia.

La Guerra al Nord (País Basc i a Navarra).

La derrota carlina al nord i la fugida del pretenentCarles va fer possible el Conveni de Bergara (Espartero i Maroto) i el final de la guerra. A Catalunya, les últimes partides carlines eren derrotades l’estiu del 1840.

Els carlins s’organitzaren enun exèrcit comandat per Zumalacárregui i amb una Cort a Estella. El fracàs del setge de Bilbao (1835) i de l’expedició a Madrid (1837) portaren a la derrota davant el general liberal Espartero.Els carlins s’organitzaren en forma de guerrilles a les zones rurals, sovint practicant el bandolerisme. Al Maestrat fou famós el grup de Cabrera. Les tropes reials tenien controlat el nord català capel 1838.

ELS FETS DE LA
GUERRA

← Forta inestabilitat política. Successió de governs de signe liberal moderat i liberal progressista: Cea Bermúdez (1833 – 34), Martínez de la Rosa (1834 – 35),Conde de Toreno (1835), Mendizábal (1835 – 36), Isturiz (1836), Calatrava (1836 – 37) ...
← Etapa fortament marcada per la Guerra Carlina, amb moments àlgids com l’expedició del pretenent Carles aMadrid el maig de 1837.
← Presència contínua dels “pronunciamientos” militars, com el dels “sergents” de La Granja l’agost de 1836, que va provocar la caiguda del govern.
← Política centralistai uniformitzadora, com la divisió del territori espanyol en 49 províncies el 1833.
← Importants aldarulls socials i de caràcter obrer (com a Barcelona, amb la crema de la fàbrica Bonaplata, el...