Problemas de la economia global

Páginas: 11 (2746 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2014


Problemes de l’economia global

Enunciat

PART A). Respon breument a les següents qüestions, dient si les afirmacions que es fan son certes o falses i justificant la resposta en un màxim de 10 línies ó 100 paraules (45%).

1.- La Xina és una economia amb un procés de desenvolupament durant les tres últimes dècades que encaixa perfectament dins de les directrius de l’anomenat Consens deWashington.

FALSA

L’afirmació és errònia ja que per Xina, aconseguir encaixar perfectament dins les diferents directrius del Consens de Washington (“liberalitzacions més privatitzacions”) era molt difícil.

2.- Hi ha un consens general entre els economistes sobre el sentit dels fluxos d’inversió internacionals: els fluxos d’inversió internacionals van dels països avançats, abundants encapital, cap als països desenvolupats i emergents, escassos en capital, on obtenen més rendibilitat.

CERTA

Tot i que, tenint en compte la paradoxa de Lucas podem assegurar que els diferents capitals no fluïen amb la facilitat prèviament esperada per les diferents formulacions teòriques prèvies, i fins i tot malgrat les diferencies en els ratis abundància/escassetat de capitals, el sentit delsdiferents fluxos d’inversió es dirigeixen dels país avançats cap als desenvolupats i emergents.

3.- Un dels inconvenients del procés d’innovació y, per tant, del seu paper en el creixement econòmic, és la vessant de be públic d’alguns dels seus resultats, com per exemple el software. L’inconvenient és que això constitueix una limitació a l’incentiu de la innovació.

CERTA

Quan es produeixila incorporació de la innovació dins els estocs de coneixement (dins la vessant del be públic) es produirà un benefici per tothom, gràcies a les seves aplicacions i implantacions que seran tot un avantatge. Tot i que, això pot arribar a provocar algun problema, tenint en compte la possible limitació a l’incentiu de la innovació, la difusió d’innovacions entre d’altres . Com bé ens indical’afirmació de l’enunciat, un exemple clar d’aquest seria els problemes sobre el software.

4) En la “nova” teoria del creixement econòmic, la innovació tecnològica es un factor endogen del creixement econòmic que se veurà afectat únicament pels incentius derivats de las polítiques nacionals y no per l’entorn internacional.

FALSA

Quan parlem de la nova teoria del creixement econòmic ens referim aun tipus de teoria que incorpora rendiments creixents a escala amb una presència d’externalitats tecnològiques, que permeten poder arribar a donar com a resultats la endogeneïtat del creixement econòmic que tracta a l’afirmació.

També podem assegurar que incorpora un nombre elevat d’externalitats en els diferents processos tecnològics que disposa, ja que principalment centren la seva activitaten aquells aspectes que modifiquen el ritme natural del creixement en equilibri.

En resum, aquest tipus de teories treballen sobre el concepte principal de la nova concepció d’economia basada en el coneixement, i no són afectades de cap de les maneres per polítiques nacionals o internacionals.

5.- Tipus de canvi i preus son els principals indicadors de la competitivitat estructural, quemedeixen la competitivitat a llarg termini d’una economia.

FALSA

Podem assegurar que l’afirmació es falsa, ja que els diferents indicadors de la competitivitat es basaven en comparacions entre les diferents divises (Mesures del tipus de canvi real). Però en l’actualitat, s’utilitzen una extensa varietat d’indicadors que s’agrupen en els anomenats factors de la competitivitat.

6.- “L’obsessióper la competitivitat sovint porta a resultats contraposats als guanys que comporta la participació en el comerç internacional”, diu un conegut economista.

CERTA

Aquesta afirmació pertany a l’economista Paul Krugman més concretament al seu article “els recels davant d’interpretacions i utilitzacions interessades de les preocupacions creixents per la competitivitat”. En aquest article...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • problemas globales
  • Problemas globales
  • Problemas Globales
  • Problemas globales
  • Problemas Globales
  • ECONOMIA GLOBAL
  • Economía global
  • La Economia Global

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS