Promover La Salut En La Infància

Páginas: 15 (3625 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2013
ELS PROFESSIONALS DE L’EDUCACIÓ COM A PROMOTORS DE LA SALUT ALIMENTÀRIA


INDEX

1. SALUT ALIMENTÀRIA, ALIMENTACIÓ NUTRITIVA I EQUILIBRADA I QUALITAT DE L’ALIMENT 3
a. SALUT ALIMENTÀRIA I NUTRICIÓ 3
b. NUTRICIÓ 3
c. QUALITAT DE L’ALIMENT 6
2. INTERVENCIONS PREVENTIVES A L'AULA 9
3. ESTRATÈGIES PER ORGANITZAR LA PROMOCIÓ DE LA SALUT A L'ESCOLA 10
a. ORGANITZACIÓ 10b. METODOLOGIA 11
4. COM FOMENTAR LA PARTICIPACIÓ ACTIVA DE L'ALUMNAT A L'ESCOLA 12
5. COM AFAVORIR EL LLIGAM FAMÍLIA/EQUIP DOCENT 13
6. RECURSOS DIDÀCTICS 14
7. CONCLUSIONS 15
8. WEBGRAFIA 16

1. SALUT ALIMENTÀRIA, ALIMENTACIÓ NUTRITIVA I EQUILIBRADA I QUALITAT DE L’ALIMENT
a. SALUT ALIMENTÀRIA I NUTRICIÓ
L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida,a través del qual obtenim els nutrients que permeten cobrir els requeriments de l’organisme. Per tal que el creixement i el desenvolupament tant físic com mental es produeixi d’una manera adequada, cal facilitar una alimentació que cobreixi les necessitats nutricionals pròpies de cada etapa.
Per altra banda, el menjar és un element d’identificació cultural; per tant, és important mantenir ipotenciar els hàbits alimentaris propis de l’àrea mediterrània, adaptats als canvis sociològics i culturals que es van produint.
És convenient que l’educació nutricional prevegi el coneixement i l’aprofitament de la gran varietat de productes i preparacions que ens són propis. Cal conèixer tant el que necessitem per tenir una alimentació saludable.
Entre la població en edat escolar és freqüent unbaix consum de fruita, verdura i peix, aliments que formen part de l’anomenada dieta mediterrània, considerada una de les més saludables del món. Aquest baix consum pot anar acompanyat, de vegades, d’un elevat consum de dolços, llaminadures i begudes refrescants o de la supressió d’algun àpat.
Es convenient afavorir el consum de cereals, fruites i fruita seca, verdures, llegums, làctics i peix,així com adoptar hàbits alimentaris estructurats: realització d’entre quatre i sis àpats diaris, adequació de la quantitat de les racions, etc.
b. NUTRICIÓ
Una alimentació equilibrada implica una aportació de nutrients adequats en qualitat i quantitat a les necessitats de l’organisme.
Els nutrients, allò que aporta l’aliment a l’organisme, són les proteïnes, els glúcids, els lípids, lesvitamines, les sals minerals i l’aigua. Aquestos nutrients poden tenir tres funcions:
* Funció energètica: Aporten a l’organisme l’energia necessària per a dur a terme les seves funcions. Són els glúcids, lípids i proteïnes.
* Funció plàstica: Aporten a l’organisme els materials que necessita per formar i renovar les estructures corporals. Són les proteïnes i alguns minerals.
* Funcióreguladora: Fan possible que les reaccions químiques del cos es produeixin en el moment i amb la velocitat adequada.
L’Organització Mundial de la Salut recomana que, del total de l’energia ingerida, un 50-55% sigui aportat pels glúcids o hidrats de carboni, un 30-35% pels lípids o greixos, i un 12-15% per les proteïnes.

Així doncs, una alimentació és saludable si és:
* Completa, perquè contétots els grups d’aliments que, en combinació, aporten tots els nutrients necessaris.
* Equilibrada, perquè incorpora quantitats apropiades d’aliments però sense excessos.
* Suficient, perquè cobreix les necessitats de l’organisme per permetre el creixement i desenvolupament dels infants i mantenir el pes corporal en els límits aconsellables en adults.
* Variada, perquè proporciona elsaportaments necessaris de vitamines i minerals, ja que inclou diferents grups d’aliments.
* Adequada a les característiques de l’individu i a les seves circumstàncies com l’edat, el sexe, l’activitat física, l’estil de vida, etc.
L’alimentació saludable s’ha d’acompanyar d’un estil de vida saludable que inclogui l’activitat física regular, un bon descans, uns hàbits higiènics correctes,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salut
  • Salut
  • Salut
  • salut i salut pública
  • promover
  • Promover
  • Salut laboral
  • Pla De Salut

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS