Proyecto

Páginas: 6 (1320 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2014
MODEL DE TEXT COMENTAT DE FILOSOFIA

-Mantindrem, doncs, amb fermesa que el que existeix absolutament també és absolutament cognoscible i que el que no existeix de cap manera no és cognoscible?
-Certament.
-Bé, i si hi ha alguna cosa que és i no és, no es trobarà enmig d’allò que existeix absolutament i d’allò que simplement no existeix?
-Es trobarà entre l’un i l’altre.
-Així doncs, si hiha coneixement d’allò que és i ignorància necessària d’allò que no és, pel que fa a aquest cas intermedi cal buscar també alguna cosa intermèdia entre el saber i la ignorància, si és que això pot existir?
-És ben cert.
-Direm que existeix alguna cosa així com l’opinió?
-És clar
-Però és que potser val el mateix que el coneixement o es diferencia d’ell?
-És diferent.
-Una cosa és, doncs, elconeixement i una altra de diferent l’opinió; cada una amb el seu propi sentit.
-Exactament.
-El coneixement s’adreça a allò que naturalment existeix, al desig de conèixer el que és l’ésser.
PLATÓ, República, llibre V, 477 a-b

1. Explica breument les idees principals del text i con hi estan relacionades
Hi ha diverses maneres de redactar-ho:
1) Es pot conèixer del tot allò que existeix deltot i s’ignora per força el que no existeix de cap manera. Allò que és i no és està entre el que existeix del tot i el que no existeix i, per tant, està entre el saber i la ignorància. Això és l’opinió, diferent del coneixement, ja que aquest es dirigeix a l’ésser.
2) El que existeix absolutament és absolutament cognoscible i el que no existeix de cap manera no és cognoscible. Allò que és i queno és es troba entre el que existeix absolutament i el que no existeix, per tant, ha d’existir alguna cosa intermèdia entre el saber i la ignorància. És el que en diem l’opinió, diferent del coneixement perquè aquest es dirigeix a allò que existeix.
ESTARIA MALAMENT, EN CANVI:
a) Limitar-se a dir el tema del text sense precisar què diu:
Aquest fragment parla de la teoria del coneixement dePlató i distingeix entre opinió i coneixement.
b) Dir coses que no són al text:
Plató ens explica la seva teoria del coneixement que es basa en la divisió dels objectes que pertanyen al món material, i que són coneguts com a opinió i aquells objectes que pertanyen al món intel·ligible i són objecte de l’episteme. En aquest procés de coneixement seguim quatre fases que són imaginació, creença,dianoia i noesi. L’opinió es refereix a les dues primeres.
2. Relaciona el que diu el text amb la filosofia del seu autor.
En el text que se’ns proposa de comentar, Plató tracta tant sobre l’estructura de la realitat (ontologia) com de la teoria del coneixement (epistemologia).
Pel que fa a la primera, comença distingint entre el que existeix absolutament (l. 2) del que no existeix i, mésendavant, del que és i no es (l. 6). Hi veiem aquí reflectida la seva teoria ontològica. La realitat està constituïda per dos mons. Un de transcendent i intel·ligible que constitueix la veritable realitat (el que existeix absolutament, l.2) , que anomenem el món de les idees i un altre d’immanent i sensible que és una pura aparença (el que és i no és, l. 6) anomenat món material i que és una simple còpiai ombra del primer: una aparent realitat.
Aquesta doble composició de la realitat comporta dues maneres diferents de conèixer segons quin sigui l’objecte conegut en cada cas: la realitat veritable o l’aparent. Plató ho exposa en la seva teoria del coneixement i que aquí també veiem reflectida. Afirma en aquest fragment que podem conèixer de dues maneres. Una, que anomena simplement coneixement(l. 24) i que correspondria al que entenem per episteme o coneixement veritable (el que existeix absolutament és absolutament cognoscible, l. 2-3), i una altra que és l’opinió (l. 19) o doxa. La primera forma de conèixer té com a objecte el món de les idees, que és etern i autènticament real. Per tant, el coneixement que en tinguem serà veritable, universal i necessari. Hi podem arribar per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proyectos
  • Proyecto
  • Proyectos
  • Proyecto
  • Proyecto
  • Proyecto
  • Proyectos
  • Proyecto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS