Psicoanálisis

Páginas: 7 (1647 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
Tema 5
El procés d’aprenentatge , conducta fonamental en els éssers humans.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Ivan_Pavlov_NLM3.jpg/220px-Ivan_Pavlov_NLM3.jpg
Stepan Maloletnev Sitnikova
2nBatx
1
Índex
La importància d’aprenentatge..........................Pág:3
Fonaments de la conducta i importànciadevl’aprenentatge.............................................Pág:3
L’escola conductista...........................................Pág:3
Aprenentatge significatiu: Ausbel i Vigotsky......Pág:4

2
5.1 La importància d’aprenentatge.
Aprendre transforma
L’aprenentatge comporta canvi, significa que alguna s’afegeix o s’elimina. Per això els processos de canvi produeixen malestar, por i ansietat.
Ensenyar i aprendre són dues cares de la mateixamoneda. L’autèntic mestre també és un aprenent i és transformat per la relació.

Què vol dir aprendre?
Un dels objectius de la Psicologia és descriure, comprendre i predir la conducta humana. El fet d’estudiar és molt important, perquè una gran part de la conducta l’aprenem. L’aprenentatge influeix notablement en tots els éssers vius, permet que s’adaptin a les variacions ambientals per podersobreviure. Una experiència es defineix per la seva capacitat de transformar el subjecte: el que queda a sota és passatemps, però no experiència. L’actuació d’allò après consisteix en accions d’un organisme en un moment concret i és determinada per l’oportunitat, les capacitats sensorials i motores, la motivació i l’aprenentatge.
La fatiga produeix un canvi en la conducta durant poc temps. L’esforçrealitzat per un esportista pot produir un afebliment de la resposta quan està cansat.
La maduració consisteix en l’aparició de pautes de conducta que depenen del desenvolupament d’algunes estructures orgàniques i del sistema nerviós, es presenta en determinades etapes evolutives i no depèn de cap experiència.

5.2 Fonaments de la conducta i importància de l’aprenentatge.
Els actes reflexosinnats, anomenats incondicionats són conductes simples i molt limitades a la supervivència. Alguns exemples d’actes reflexos incondicionats: salivar davant certes substàncies...
Els instints són mecanismes de conducta més complexos que els actes reflexos, estan organitzats jeràrquicament en un embolicat mecanisme nerviós i són respostes complexes a determinats estímuls. Els instints també sóninnats i disposen d’uns centres nerviosos que els organitza.
Les conductes apreses i l’ésser humà.
Som capaços de realitzar una quantitat d’aprenentatges molt més gran que les altres espècies. Aprenentatge és defineix com qualsevol canvi que es produeix en el comportament, per tal d’adaptar-se als canvis del medi. Tots aquells canvis, menys o més permanents que es produeixen en la conducta del’individu, per tal d’adaptar-se als canvis en el medi.

5.3 L’escola conductista.
El condicionament clàssic: Pavlov
El condicionament clàssic és el primer pis de l’edifici de la conducta, el mecanisme més senzill d’aprenentatge. El seu constructor es Pavlov.

3
Pavlov va comprovar que els gossos no tan sols responien per una necessitat biològica(gana), sinó també com a resultat d’un aprenentatge.Per verificar les seves hipòtesis va idear un experiment: abans d’ensenyar el menjar a un gos feia sonar una campana. Al principi, el gos només secretava sucs gàstrics quan veia el menjar, però el fet de repetir-se de manera constant la seqüència, el gos va començar a secretar sucs gàstrics quan sentia la campana abans de veure el menjar. El menjar era com a estímul incondicionat(EI). So de lacampana es un estímul neutre(EN). EN+EI= estímul condicionat(EC).

http://1.bp.blogspot.com/_Sj_ZQzLQVBI/TCEVGvtTWBI/AAAAAAAAAcM/ShQiKrA3qjY/s1600/Image14427.gif
La generalització consisteix en que tenim tendència a actuar de la mateixa manera davant d’altres estímuls similars inicials. Una llum vermella es un estímul condicionat que significa perill. Per tant quan som a la carretera, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicoanalisis
  • El psicoanálisis
  • Psicoanalisis
  • Psicoanalisis
  • Psicoanálisis
  • El Psicoanalisis
  • Psicoanalisis
  • Psicoanalisis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS