Psicología

Páginas: 32 (7841 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2014
TEMA 1: PSICOLOGIA DEL TREBALL
1. QUÈ ÉS EL TREBALL?
Considerem el treball com: una activitat, una situació, un context físic, una tècnica i com a una actitud o valor.
Altres definicions
També podem considerar el treball com un valor cultural a més de l’econòmic: com un mitja per a l’autoestima, per desenvolupar les potencialitats i aconseguir un sentiment de participació.
Com entendrem eltreball?
Treball laboral  Modalitat de treball desenvolupada en el marc de la relació contractual d’intercanvi mercantil, establerta pública i voluntàriament, entre la part contractada i la contractant.
Altres formes de treball
Considerem altres formes de treball: l’ocupació, el treball domèstic, l’autoproducció, el voluntariat social, etc.
2. QUÈ ÉS LA PISCOLOGIA SOCIAL
La psicologiasocial és una disciplina que estudia com els fenòmens psicològics estan conformat per processos socials, és a dir, els fenòmens psicològics i els fets social mantenen una relació dialèctica (es retro alimenten).
Com diferenciar la Psicologia Social d’altres disciplines?
La Sociologia es centraria en l’estudi de les societats.
La Psicologia en l’estudi dels individus d’una societat i els seusaspectes diferencials.
La Psicologia Social estudia les relacions entre els individus i la societat i les relacions entre els individus.
Dintre de la Psicologia trobem altres disciplines com: Psicologia social de l’educació, psicologia cultural, psicologia política, psicologia jurídica, psicologia de les organitzacions i del treball, psicologia ambiental, psicologia comunitària, psicologia del lleure,l’esport i el turisme.
3. QUÈ ÉS LA PSICOLOGIA DEL TREBALL?
Disciplina que estudia el comportament de les persones en el context laboral.
Alguns processos psicosocials que s’estudien: actituds, normes, rols, habilitats, expectatives.
Desenvolupament històric
Moore (1980 proposa tres grans períodes: període de les grans teories (1910-1940), període de les generalitzacions empíriques(1940-1960) i el període de les teories limitades a fenòmens concrets(1960-2013).
Els orígens
A finals del s. XIX i principis del s. XX hi ha el desenvolupament del sistema industrial, la caiguda de l’antic sistema de producció les cases i als tallers artesanals i finalment es produeixen grans canvis socials i culturals com la reforma protestant, el desenvolupament de estats moderns, la creació de granscapitals econòmics i un nova visió de la vida centrada en la racionalitat, l’aparició de les fàbriques i una nova organització del treball: mecanització dels processos productius i la divisió de funcions i tasques i aparició de sistemes burocràtics.
Racionalitat de la producció
Aquesta racionalitat suposa redefinir el paper del control del supervisor, introduir registres i previsions per avaluarla productivitat, prescindir d’obrers experts i situar el procés productiu en mans de la direcció.
PERIODE DE LES GRANS TEORIES (1910-1940).
Són teories de caràcter universalista que comporten una cosmovisió ( conjunt de creences i opinions que conformen la imatge general del món que té una persona, època o cultura) de la naturalesa humana basada en la racionalitat.
Els principis que guienaquest grup de teories són: aconseguir un increment de la productivitat a les empreses industrials, establir uns principis científics d’administració de direcció universals i finalment des de un enfocament estructuralista i global promoure la racionalitat en els processos.

La proposta de F.W. Taylor (1856-1915)
Objectiu  aconseguir la prosperitat de patrons i obrers.
Proposta  Sistematizaciótècnica que permeti augmentar la riquesa comuna i disminuir la conflictivitat: separació entre qui dissenya el treball i qui l’executa, fragmentació de les tasques i sistema de remuneració basat en el nombre de peces produïdes.
Els estudis de la psicologia es centraven en respostes psicofisiològiques. Taylor considerava que els empleats eren ganduls i això feia necessari mecanismes de control i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • psicología de la psicologia
  • Psicologia o psicologias
  • Psicologías, Psicología
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS