psicologia del desenvolpament

Páginas: 10 (2441 palabras) Publicado: 12 de octubre de 2014
PREGUNTA 1

Treballes com a psicòleg coach enfocat en acompanyar en els seus processos de canvi a les dones que debuten o bé ja fa temps que ho han fet, en el període menopàusic.

Et planteges fer una sessió sobre els canvis físics amb un petit grup:

a) T’hauràs de preparar un document on els hi explicaràs els canvis físics propis d’aquest període i al mateix temps, els hi proposaràspautes per a pal·liar aquests.

b) Proposa un parell d’articles on es treballi sobre aquests canvis. Presenta un breu resum de cadascú d’ells.



A) La menopausa és l’etapa natural de la dona en que deixa de tenir la menstruació i el seu cos experimenta tota una sèrie de canvis que no li permeten quedar-se embarassada. Sol aparèixer en dones de 45-55 anys, tot i que existeix una granvariabilitat.
Durant aquest període, els ovaris de la dona deixen de produir òvuls, ja que el nombre d’òvuls d’una dona estan comptats en el moment de néixer, així que s’acaben esgotant. A més de deixar de produir òvuls, els ovaris produeixen menys quantitat d’estrògens i progesterona, hormones femenines que seran en gran part les responsables dels símptomes de la dona menopàusica. Normalment elsperíodes de menstruació es van presentant en menor freqüència fins que cessen completament: al cap d’un any sense període ens trobem davant d’una dona menopàusica. Rarament això es produeix de sobte.
Cal tenir en compte que els símptomes de la menopausa varien d’una dona a una altra i que aquests poden durar 5 anys o més. En algunes dones els símptomes poden ser més greus que en d’altres. Elconjunt de canvas físics I emocionals que acompanyen aquesta variació hormonal s’anomena climateri.

El primer que nota la dona és que els seus períodes comencen a canviar: es presenten amb més o menys freqüència. Algunes dones poden tenir el període cada tres setmanes. Aquesta situació pot durar d’un a tres anys fins que la menstruació deixa de presentar-se per complet.

Els símptomes que solenaparèixer en les dones menopàusiques són:

Períodes menstruals alterats.
Batecs cardíacs forts o accelerats (palpitacions).
Fogots, sobretot pitjors durant el primer i el segon any.
Suor Freda.
Envermelliment de la pell.
Insomni o altres problemes per dormer.
Disminució de l’interès sexual.
Oblits (en algunes dones).
Mal de cap.
Canvis en l’estat d’ànim com irritabilitat, depressió oansietat.
Pèrdues d’orina.
Relacions sexuals doloroses (normalment per sequedat vaginal).
Infeccions vaginals.
Dolors articulars.

Tot el conjunt de canvis físics venen acompanyats de canvis emocionals. O podríem dir també que molts canvis emocionals són conseqüència d’aquests conjunts de canvis físics. Com poden ser:
Canvis d’humor sobtats.
Irritabilitat.
Falta d’autoestima, doncs la donapot sentir-se insegura davant la societat per la percepció de la pèrdua de la seva essència. Menys femenina, menys dona.
És cert que a dia d’avui és fàcil tenir una imatge estereotipada de la dona malhumorada i/o deprimida en conseqüència a aquesta etapa. Però és important ressaltar que no és així en totes les societats. I no totes les dones perceben el període de la menopausa d’aquesta manera.(Nixon, 1998). La percepció dels canvis fisiològics I les actituds cap a la menopausa són modulades per factors socioculturals. El 73% de les dones madures nord-americanes manifesta sentir-se felices en aquesta etapa (McQuaide, 1998).
L’actitud cap a l’edat és un dels factors a tenir en compte a l’hora de valorar la influència de la menopausa en la dona. En diferents cultures aquests canvis sónpositius, alliberadors, I pot arribar a implicar canvis positius a nivell social, com per exemple en algunes castes de la Índia (Flint, 1982; a Craig, 2001).

B)

La terapia hormonal de reemplazo en la pre y pos menopausia: tendencias y controversias
Autors: Georgina Sánchez Ramírez, Guadalupe del Carmen Álvarez Gordillo
Localizació: Población y Salud en Mesoamérica, ISSN-e 1659-0201,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ¿Psicología o psicologías?
  • psicología de la psicologia
  • Psicologia o psicologias
  • Psicologías, Psicología
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS