Psicologia Evolutiva

Páginas: 73 (18036 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2012
1- Introducció
Per tal de poder fer aquest estudi ens hem vist amb l’obligació de consultar la definició de família en el diccionari: “unió de persones que comparteixen un projecte vital d’existència en comú que es desitja durador, en que es generen forts sentiments de pertinença a aquest grup i s’estableixen intenses relacions d’intimitat, reciprocitat i dependència”.
Aquesta definició s’haampliat tenint en compte el grau de parentesc. Segons aquest grau tenim: Per un cantó la família “nuclear” (pares i fills) l’extensa (avis i tiets) i la composta (pares fills i fills d’altres relacions). A demès de tot això, part de la societat actual també entén per família, les famílies monoparentals, homosexuals, etc., transcendint el concepte de família nuclear com la formada per progenitorsde diferent sexe o en la que es necessària la presencia de tots dos. Malgrat tots aquest avenços socials, reflectits, per exemple en l’actual llei del matrimoni homosexual, creiem (i també cerquem veure) que encara queda molt camí per recorre i que gran part de la societat continua reproduint els models i rols de gènere tradicionals dins d’una societat encara immersa dins del patriarcat.
Elnostra context social es troba marcat per una seria de normes socials que estructuren molts àmbits de les nostres vides, construint l’estructura social que marcarà el comportament dels individus. Així, l’individuo en el seu procés de socialització, que dura tota la vida, es va adaptant als diferents contexts en els quals actua: família, treball, comunitat.
Hem de tenir present que la família és labase, el pilar on els fonaments de la personalitat de tot individu es sustenta, la primera socialització.

2- Objectius
L’objectiu general d’aquest treball, a partir d’un enfocament sistèmic del desenvolupament, es cercar la concepció de família i de les relacions familiars al llarg del cicle vital de la persona. Per tal de poder portar-ho ha terme, hem fet servi l’entrevistasemiestructurada, que ens ha possibilitat conèixer, en les diferents etapes de la vida de les persones, les seves experiències en l’àmbit del desenvolupament personal i social.
La informació principal que pretenem obtindre de cada franja d’edat és: per un cantó la seva valoració respecte a la seva família d’origen, tant pel que fa als rols que en ella s’hi presenten com la seva situació actual i la predicciófutura que cada individu independentment pot tenir. Per un altre cantó també esperem cercar informació sobre les amistats, els grups d’iguals i com són aquestes relacions. Tanmateix, la nostra intenció es observar els principals esdeveniments que tenen lloc en cada etapa del cicle (viure en parella, treball, jubilació, maternitat/paternitat...). I per últim esperem observar la relació que totsaquests factors tenen entre si, com s’entrellacen i al mateix temps com tots ells poden afectar al concepte de família objecte del nostre estudi.
En resum, esperem, a partir de les nostres entrevistes, veure si el concepte família mostra símptomes de canvi o no, en la mesura que la persona es va desenvolupant, i un possible perquè.


3- Anàlisi comparativa entre la informació recollida ales entrevistes i la bibliografia consultada
3.1- Anàlisi comparativa franja infantesa- adolescència
Partint de la base d’aquest estudi sobre el concepte de família establim la primera diferència entre infantesa i adolescència en el factor de la co-residència, que és el criteri principal del grup d’infància per decidir qui és i qui no és de la família. En contra, per als adolescentsaquest és un component més, però no principal ni imprescindible, ja que defineixen la família com aquell grup de persones amb les que ets més afí, i que es preocupen i vetllen els uns per als altres independentment de la co-residència.
El factor del lligam de sang, juntament amb el fet de que els pares estiguin casats, sí que són considerats per a un grup reduït dins el grup d’infantesa com a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Psicologia Evolutiva
  • Psicologia Evolutiva
  • psicologia evolutiva
  • Psicologia Evolutiva
  • Psicologia Evolutiva
  • ¿Que Es La Psicología Evolutiva?
  • Psicologia Evolutiva
  • Psicologia Evolutiva

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS