Redaccion castelllano

Páginas: 11 (2678 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2012
Evolució del teatre
Evolució del teatre des del teatre grec i romà fins al segle XVII (teatre anglès) i francès amb Shakespeare.

Petita introducció:

En general, el teatre és una art escènica relacionada amb l'actuació i la representació d'uns esdeveniments, que consta de representar una història fictícia que protagonitzen un o més personatges en un lloc i un temps concret i davant d'unpúblic.

El teatre grec:

La tragèdia i la comèdia van néixer a Atenes entre el s. VI i al V a. C. com a acte del culte al déu Dionís. Per tant, en els seus orígens, les obres dramàtiques es representaven solament durant dues de les festivals que els atenesos dedicaven anualment a Dionís: les Lenees (gener) i les Grans Dionísies (març). L'espai on es representaven era el Teatre de Dionís,construït en un vessant del turó de l'Acròpolis. Les representacions prenien la forma de competicions. El caràcter religiós del teatre es mostrava sacrificant a Dionís un garrí a l'altar de l'orquestra i donant al sacerdot de Dionís el lloc d'honor.
El teatre grec sorgeix després de l'evolució de les arts i cerimònies gregues com la festa de la verema (oferta a Dionís) on els joves anaven dansant icantant cap al temple del déu, a oferir les millors vinyes.
Estructura i materials de l’edifici del teatre:
Al començament els teatres eren de fusta. Però a partir del s. IV a. C. van començar a construir els teatres de pedra, que, tot i així, van continuar sent a l'aire lliure.
Podríem dividir el teatre grec en tres parts ben diferenciades; la primera estaria formada per les construccions del’escenari, que vindria a ser el prosceni, la plataforma on els actors representaven el seu paper, i al darrera la scaena (skene), un edifici que podia representar un palau, una cabana o una tenda, segons els decorats de la part davantera, i que també servia de vestidors per als actors i de magatzem. Seguint aquest ordre, la segona seria l'orquestra (orchestra), un espai circular on es cantava iballava el cor, amb l'altar de Dionís al mig. El “cor” és, un personatge col·lectiu -per exemple un cor de vells -, que al mateix temps que cantava i dansava a l'orquestra. El nombre de coreutes o membres del cor era de 15 a la tragèdia i 24 a la comèdia, i estaven a les ordres del corifeu o cap del cor. El corifeu també podia expressar el sentiment del cor en el diàleg amb els personatges.Finalment, tenim el koilon o graderia, on seien els espectadors: les grades, en forma d'un cercle, envoltava l'orquestra excepte per la part de l'escenari, i recolzaven esglaonadament en la falda d'una muntanya. Els pàrodes eren els accessos per on el cor entrava a l’orquestra. Aquests accessos estaven situats entre les grades i l’escenari.
A la imatge següent s’hi pot veure un prototip del teatre grec,tot explicant cada part.

Explicació:
1) El santuari de Dionís, sota el recinte de l’ Acròpolis ; 2) graderia ;3)orquestra 4)escena 5)pàrodes ; 6) pòrtic; 7) i 8) el temple antic i nou de Díonis.
(Mostra d’un teatre grec. El teatre d’Epidaure).
És el teatre més ben conservat, i es situa al Peloponnès). La necessitat de situar-los en els pendents de les muntanyes fa que molts d'ells estrobin en paratges de gran bellesa amb unes vistes extraordinàries.

(Mostra d’un teatre grec. El teatre de Delfos s.III a.C).
Gèneres i actors :
El teatre grec comprenia la tragèdia com a gènere i la comèdia. Tant en una com l’altre s'alternaven tenien parts cantades i parts dialogades. Pel que fa als actors eren un màxim de tres. Això vol dir que no hi podia haver més de tres personatgesparlant a les parts dialogades i que cada actor havia de representar diversos papers dins la mateixa obra. Els actors, igual que els coreutes, eren només homes, fins i tot quan representaven personatges femenins, però aquesta fet quedava dissimulat pel fet que els uns i els altres duien màscares. Les màscares i els vestits indicaven al públic els papers -qui era el rei o qui el missatger. La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Castelllano
  • Trabajo Castelllano
  • castelllano
  • Redaccion
  • la redaccion
  • Redaccion
  • redaccion
  • redaccion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS