Reflexión Pequeño Salvaje (En Catalán)

Páginas: 6 (1300 palabras) Publicado: 14 de enero de 2013
Bases conceptuals i contextuals de l'educació





REFLEXIÓ “EL PEQUEÑO SALVAJE”








Aquesta història s'esdevé l'any 1798, primer tret que s'ha de tenir en compte. La forma de vida d'aquells temps era sotmesa per la falta de llum elèctrica, ni aigua corrent a les llars, carros de transport mitjançant cavalls, elegància en el vestuari, etc. Estem parlant d'un moment històric, onla paraula ciutadania té una gran consideració, és a dir el final de la revolució francesa.


Quan en Victor és capturat, es crea un gran enrenou. L'existència d'un nen salvatge a la zona era un fet gairebé impossible. Les persones d'aquella època, donen molta importància al fet de pertànyer a un grup i a la convivència entre aquells que el formen. Per tant, en el moment de l'aparició d'enVíctor, un infant aïllat socialment, pren una gran rellevància en l'època que succeeix. Això varia segons el moment històric que ens trobem, en èpoques primerenques no es crearia tant rebombori.


El comportament d'en Victor, quan el troben en el bosc, és propi de l'instint animal. Camina geperut, gairebé a quatre potes. La seva parla consta de sons bàsics i guturals, no posseeix cap medi decomunicació encara que faci sons d'animals (és un comportament normal en una persona aïllada socialment, ja que per imitació, factor important en el desenvolupament, a agafat l'únic model que ha tingut al bosc, els animals). Capta el seu entorn a partir de l'olfacte, el té molt desenvolupat. L'òrgan auditiu el té poc desenvolupat, contràriament de sorolls molt forts. Per tant, mostra que té mésdesenvolupats aquells sentits que serveixen per la supervivència. Cal destacar l'òrgan auditiu; “com és possible que no capti sorolls molt forts i en cavi tingui sensibilitat per aquells més fluixos?”. El fet és que ha desenvolupat l'oïda a partir de l'experiència al bosc, on la principal funció que li donava era l'alerta ha possibles depredadors que es trobaven més pròxims. Aquesta característica delsentit, el porta a rebre la consideració de sord per part d'aquells que l'estudien inicialment.


Quan el professor i un company, es troben a l'escola de sordmuts, miren per la finestra i discuteixen sobre el comportament del Victor. El company opina que el Victor és “idiota” i “anormal”(paraules utilitzades en aquells temps per denominar les discapacitats psíquiques). Aquesta afirmació és fruitde pensament d'herència. “Limitar-se que allò és així per qüestions genètiques i que no té capacitats de millora, ja que no arriba a més”. En canvi, el professor, agafa una postura ambientalista. Defensa que la intel·ligència no és definitiva, sinó que pot ser modificada, al mateix temps que la conducta, a partir d'una bona estimulació. En Victor mostra la carència d'aquests factors d'estimulació,en el desenvolupament intel·lectual. La controvèrsia entre aquests dos factors d'herència i ambient, es pot relacionar amb el pensament de Rousseau també seguidor de la ideologia naturalista.


Aquest defensa, amb la seva obra més prestigiosa anomenada “El Emili”, l'importància del creixement natural, propi desenvolupament humà. El seu plantejament es basa en poder educar a un jove per tal queconservi els avantatges de la civilització, sense que aquesta el destrueixi. Per a què això sigui possible, determina una franja d'edat on el nen/a visqui en un entorn natural sense la pressió de la societat. Això desembocarà a que aquest/a adquireixi la seva identitat de manera personal, sense que estigui influenciada per la societat. Conservant així la bondat de la persona. Planteja laimportància d'un tutor responsable de tot el procés d'aprenentatge del nen/a.


En el cas d'en Víctor, no tenia aquesta orientació per part d'una persona. No manté contacte amb cap tipus de societat humana. Per tant el plantejament de Rousseau no es pot aplicar quan parlem d'una persona salvatge. La situació extrema d'aïllament social i emocional que ha tingut el Víctor són les causants del seu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reflexión sobre : el pequeño salvaje
  • Pequeno salvaje
  • El Pequeño Salvaje
  • El pequeño salvaje
  • El pequeño salvaje
  • El pequeño salvaje
  • EL pequeño salvaje
  • El pequeño salvaje

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS