Segunda República

Páginas: 15 (3629 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
Índex

1. Context: Període previ

• Caiguda de Primo de Rivera


• Proclamació de la Segona República (14 d’Abril de 1931)




2. Segona República en temps de Pau (1931-1936)


• Bienni Reformista (1931-1933)


• Bienni Cnservador (1933-1936)

• Front Popular (1936)




3. Segona República durant la Guerra Civil(1936-1939)








La Segona República Espanyola va ser el segon període en què el cap d’Etat d’Espanya va ésser elegit pel poble en lloc de ser un rei hereditari. Entre els anys 1931 i 1936, la capital espanyola va ser Madrid, però del 1936 al 1939 fau València, l’idioma oficial és el castellà.


-Escut oficial -Bandera


Context: periodeprevi [pic]
Primo de Rivera i Alfons XIII
- Caiguda de Primo de Rivera

Espanya estava sumida en una dictadura encapçalada per Primo de Rivera. Aquesta es va allargar de 1932 a 1930, al principi sota la benidicció del rei Alfons XIII.

La dicadura va tenir una oposició feble. El 1926 un grup de republicans ja intentaren una “ Sanjurjada”. A la vegada, també hi haurà bastanttolerància política. Les universitats van agafar bastant força ja que es van començar a agrupa, implicant-se tamé professors. Aixó obligà a fer algunes detencions, sobretot a Madrid. El creixement més important de l’oposició es donà a l’exèrcit, per culpa d’una sèrie de reformes que aquest no va assimilar, com ho és La política d’ascensos per mèrits de guerra. Això va atraure l’oposició de gran partde l’exèrcit, que quedava centralitzada en els artllers, els quals estaven molt agupats i no acceptaven cap mena de mérit de guerra. Quan els artllers van renunciar, varen trencar la disciplina de l’exècit. Primo de Rivera, alesmores, suprimé el cos d’artilleria, i els envià tots a l’atur, aquests van anar a buscar al rei, el qual no els va escoltar ja que encara donava suport al dictador. Axí quepart dels militars passaren al republicanisme l’any 1929.

No hi a cap mena de crisi económica, es tracta d’un peculiar enfrontament militar intel·lectual.


Quan Primo de Rivera anà a a pregunar a l’exèrcit si encara continuava tinguent el seu suport, ells varen mantener silenci. Davan el buit dels companys d’armes i del rei, Primo de Rivers dicidí posar fí a la seva aventura iexiliar-se.

- Proclamació de la Segona República

[pic]
El general Berenguer, oposat a Primo de Rivera, va ser qui el va rellevar gràcies a la transició cap a la democràcia que féu el rei Alfons XIII, dsprés d’aver retirat el suport al dictador. Però l’oposició no volia un rei quehagués donat suport a la dictadura. L’Acció Catalana, al 1930, passarà a dir-se Acció Catalana Republicana. I la CNTes legalitzarà, i s’organitzarà rápidament.

Els sectors liberals que havien donat sport a la monarquía es passaren al republicanisme, com per exemple Niceto Alcalà-Zamora. No tots perseguien el mateix ideal republicà. Uns volien una república de més a menys conservadora, altres ho eren per anti-alfonsinisme, o anti-Primo de Rivera, o per greuges personals.

Després de molts intents de colpd’estat, al 1930, començaren a donar resultats a llarg Termini, el ressó d’una revolta que va haver, unit a la detenció de polítics republicans, i també l’error d’assassinar líders, donà Martins al republicanisme i fou un cop d’efecte


Així al febrer del 1931, Berenguer (imatge del costat) dimití i fou substituit per l’almirall Aznar. Aquest, només va durar un mesos. La monarquía rebrà suportscom la Lliga Regionalista, partit dretà que va lluitar contra els republicans per mantener la monarquia, tinalment, es va elegir fer unes eleccions municipals que atorgaren un marc constitucional, però es va plantejar com un duel entre monàrquic-constitucionalistes contra republicans. No es va parlar de pobles sinó de la necessitat de posar una república.

A Catalunya, l'escombrada la va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La segunda república.
  • La segunda republica
  • la Segunda República
  • La segunda República
  • segunda república
  • la segunda república
  • segunda republica
  • la segunda republica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS