Student

Páginas: 2 (474 palabras) Publicado: 11 de octubre de 2012
Борси и борсова дейност.

Същност и характеристика на борсите.
Борсите са вторични капиталови пазари. Това означава, че на този пазар се търгува с ценни книжа, за които това не е първо емитиране– корпоративни акции и облигации, държавни съкровищни бонове и други. Самите пазари се отделят като самостоятелни от трудовия и стоковия пазар, с появата на горепосочените финансови продукти, тъй като* на капиталовите пазари се търгува с по-различен вид стока. Това е така, защото капитала не се смята само за фактор на производството, но като средство за натрупване на богатство, или таканареченото средство за бъдещо потребление на стоки.
* Капиталът се ползва многократно в производствения процес и пренася на части стойността си в стойността на създадената продукция, т.е има рискпредприемача да не си върне инвестицията. От това следва, че акциите на предприемача също са рискови, което прави самата търговия с ценни книжа рискова дейност.
* ценообразуването на борсовите пазари се влияекакто от фактори, върху които отделната фирма може да влияе (печалба, задлъжнялост, приходи, продажби), така и някои които не могат да се контролират от фирмата (политически фактори и законова уредба).Борсови посредници - това са лица, упълномощени да извършват сделки от името на инвеститори. Различават се два вида борсови посредници :
* брокер – това е лице, което сключва сделки на фондовата борса отимето на инвеститора и за сметка на инвеститора, като за това получава възнаграждение под формата на комисионна. Тук лицето само представлява инвеститора, тоест брокера не поема никакъв риск, закупувайкидадена ценна книга.
* дилър – това е лице, което сключва сделки на фондовата борса от свое име и за своя сметка. Тук самото лице е инвеститор. Дилърът не е просто инвеститор, който е решил да вложисредствата си в ценни книжа, а личност с дългогодишен опит и е човек, който трябва да има усет към своята работа. Целта на дилъра е спекулативна – да закупи ценна...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Student
  • Student
  • Student
  • Student
  • Student
  • student
  • Student
  • Student

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS