Teoria e instituciones contemporaneas de la educación-emilio de rousseau

Páginas: 7 (1639 palabras) Publicado: 15 de abril de 2010
| |
| |

La il·lustració va ser una corrent intel·lectual que va dominar Europa durant el Segle XVIII, que es basava en una gran confiança ioptimisme en els poders i capacitats del ser humà. Es va veure influenciada pel renaixement, el racionalisme cartesià i l’empirisme anglès.
A mode de resum, els principals temes il·lustrats varen ser:
-Confiança en el poder de la raó, la única eina capaç de resoldre tots els problemes humans
-Fe en la ciència i el seu progrés: la raó, ajudada per les matemàtiques i l’experiència, ens dona lacapacitat d’alterar la natura al nostre benefici.
-Deisme:molt il·lustrats creien en la divinitat creadora i ordenadora de l’Univers, però que no alterava la seva obra ni intervenia en ella.
-Apologia de la tolerància: Els il·lustrats representaven els diferents tipus d’idees i rebutjaven els dogmes
-Necessitat de la educació: els il·lustrats defensaven la necessitat d’una educació que fes a l’homevaldre’s per si mateix, lluny de repeticions i dogmes
-Crítica del poder polític: els il·lustrats no acceptaven el poder absolutista d’un rei, i realitzaven diverses teories com la separació de poders.

Rousseau (1712- 1778) va desenvolupar la seva activitat al segle XVIII.Cal afegir que culturalment se’l qualifica de preromàntic, ja que qüestiona la bondat que els il·lustrats havien atorgatal progrés i preconitza una tornada a la naturalesa, valor fonamental del romanticisme. Les se ves idees varen inspirar la transformació del món durant el segle XVIII i XIX, idees que varen propiciar el sorgiment de les societats occidentals contemporànies
Les idees de Rousseau s’oposaven obertament a les de la il·lustració francesa, ja que des valoritzava la cultura, la raó i la societat enfavor de l’home es estat natural. La seva valoració del sentiment resultava bastant escandalosa, i de la mateixa manera eren polèmics els seus ideals polítics. No obstant tot això, les seves idees varen tenir molt èxit i va esser un dels il·lustrats que més varen influir en els futurs revolucionaris.

Rousseau enfoca els principis de la Pedagogia en l’educació natural, les característiques de l’homenatural, on planteja que aquest ha de tenir amor propi per despeses donar-li als seus iguals, la vida i la llibertat, il·luminada amb la raó, per proveir-lo d’una vertadera felicitat. Parla també de que el procés natural de l’educació , a on descriu els períodes pels qual passa l’home, indicant la manera correcta de tractar-lo. Cal afegir que en el seu llibre de l’Emili Rousseau recomana alseducadors que “comencin a estudiar millor als seus alumnes ja que no els coneixen”, pel que cada home té la seva forma pròpia per la qual necessita ser dirigit.
I seguint amb la relació del pensament de Rousseau i l’educació, cal afegir que aquest considerava l’educació com el camí idoni per formar ciutadans lliures conscients dels seus drets i deures en el nou món que s’estava gestant. I Rousseau esva adonar que el sistema educatiu imperant en aquell moment no era capaç de portar a terme aquesta labor.
I en conseqüència, al seu llibre de l’Emili (1762) defineix els nous fonaments per una pedagogia renovada, acord als seus temps, essent el llibre el resultat de la revisió de la pedagogia tradicional des de un punt de vista renovador del pensament de la il·lustració.

I és en el llibrede l’Emili on Rousseau estableix les característiques de l’educació per una societat integrada per ciutadans lliures, que participen i deliberen sobre la organització de la comunitat i els seus assumptes públics:”Les idees centrals de Rousseau són una resposta a la necessitat de formar un nou home per una nova societat”

Esmentar també que va ser rellevant que Rousseau assenyalés que el nen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teorias E Instituciones Contemporáneas De Educación
  • Teorías e instituciones contemporáneas de la educación
  • EMILIO O DE LA EDUCACIÓN Juan Jacobo Rousseau
  • ensayo teorias contemporaneas en educacion
  • Teorías contemporáneas de la Educación
  • Teorías contemporáneas de la educación
  • teorias contemporaneas de la educacion
  • Teorias contemporaneas de la educacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS