Trabajo social comunitario

Páginas: 22 (5471 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2011
ABSTRACT

Aquest projecte pretén potenciar la visibil.litat i reconeixement de la plural.litat i diversitat familiar existent al nostre voltant. Tot i que des del sector polític s’han dut a terme polítiques o estratègies familiars més plurals, per tal d’apropar els nous models familiars als diferents àmbits de la nostra societat, aquestes estratègies semblen insuficients, no donant el resultatdesitjable. És per aquest motiu, que creiem necessari que diferents institucions i actors socials treballin de manera conjunta per tal d’aconseguir la normalització i el reconeixement d’aquestes famílies com a tals.

ÍNDEX

EL DIBUIX DE L’UNAI. Un breu relat, que va impulsar el projecte.

Un dia, després d’acabar l’escola, l’Unai -un nen de 5 anys- va donar a la seva avia un dibuix quehavia fet a la classe dels “cargols” del CEIP Barrufet sobre la seva família. L’ avia es va quedar sobtada en veure que el seu nét havia dibuixat : la mare, l’avia, l’Unai i un pare fictici, dons la família de l’Unai, és una família monoparental.

L’avia no va dir-li rés i quan va arribar a casa li va comentar a la seva filla, que li va demanar a l’Unai que li expliqués el dibuix. L’Unai vaexplicar-li a la seva mare, que tot i que sabia que el dibuix no era la seva família, va dibuixar un pare perquè tots els nens i les nenes van dibuixar una família amb pare i mare i va voler-ho fer com la resta, quan els nens van començar a dir-li que li faltava el pare al dibuix.

La mare de l’Unai, va explicar-li que havien moltes famílies diferents i que a la seva no hi havia pare. Al dia següent vaanar a parlar amb la mestra. Tot i que aquesta mestra, sabia que l’Arantxa s’havia inseminat, va deixar que el nen dibuixés una família que no era la seva. La mestra va comentar que els nens sempre dibuixen la família tradicional.

Aquesta situació que acabem de descriure és un fet real que va succeir l’any passat en una classe de P-5. L’Unai és el nebot d’un dels membres d’aquest treball.INTRODUCCIÓ

Comentant aquesta situació amb amics i familiars, ens hem trobat que tot i els canvis que s’han produït des de fa ja bastants anys en la tipologia i diversitat familiar (famílies monoparentals, reconstituïdes, homoparentals,unipersonals i adoptants) sembla ser que encara costa molt parlar, acceptar amb naturalitat i fer visibles aquests altres models familiars presents a la nostrasocietat.

Tal i com va dir la sociòloga italiana Franca Bimbi :” la discussió pública sobre la família i sobre les seves definicions esdevé apassionada en èpoques de grans canvis i inclou constantment relacions entre l’ètica pública i la moral privada a través de la reconsideració de les relacions entre els gèneres i les generacions”.(Família i famílies: la diversitat familiar en un contexteuropeu en procés de canvi.2009).

Considerem que les institucions educatives a banda de transmetre coneixements, valors i hàbits de comportament, han de mantenir-se en contacte amb l’entorn social, involucrant-s’hi i esdevenint motor de canvi, propiciant així una actitud crítica i una mirada oberta a la societat.

La nostra intenció amb aquest treball, és conscienciar, mobil.litzar i organitzaraquelles famílies, persones que volen reivindicar i fer visible el dret a la diferència i promoure el coneixement de la diversitat familiar a la societat. També posar al seu abast les eines i metodologia del Treball Social Comunitari per tal de que passin d’actors socials a nivell individual a agents socials col·lectius. Creiem que en aquest cas, part de la societat encara no acaba d’assumir,entendre i acceptar els canvis que es produeixen en la família, malgrat que les lleis si han fet un avenç considerable.
Per aquest motiu ens hem posat en contacte amb diverses institucions, famílies que d’alguna manera encara són poc reconegudes a la societat com a tals, per a així tots junts poder avançar cap a una visibil.litat plena. En l’el.laboració d’aquest treball, farem servir “El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Trabajo Social Comunitario
  • Trabajo Social Comunitario
  • Trabajo social comunitario
  • Importancia del Trabajo Social Comunitario
  • Teor a del trabajo social comunitario
  • Trabajo social comunitario
  • trabajo social comunitario
  • Trabajo social Diagnostico Comunitario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS